ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΛΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Σχέδιο Νόμου

Οργάνωση και λειτουργία του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑ», ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στους τομείς της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και του ελέγχου και της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων

Αθήνα
2011


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση ολοκληρώνει το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αφορά στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές άρχισαν με το Μητρώο Αγροτών, συνεχίστηκαν με το Μητρώο Εμπόρων και το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και ολοκληρώνονται σήμερα με την ενοποίηση και τον επιτελικό σχεδιασμό των υπηρεσιών επιστημονικής υποστήριξης του αγροτικού κόσμου. Έτσι, για πρώτη φορά οι πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκτούν επιχειρησιακή και λειτουργική συνάφεια, δεδομένου ότι οργανώνονται με βάση ένα συνολικό σχεδιασμό για το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης.
Το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζει το τρίπτυχο ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ – ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ/ΕΛΕΓΧΟΙ. Μέχρι σήμερα οι ανωτέρω λειτουργίες είχαν χαρακτήρα αποσπασματικό και διακρίνονταν από την έλλειψη συντονισμού μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό διόγκωνε τα προβλήματα και απαξίωνε το καθόλου ευκαταφρόνητο κεκτημένο κάθε επί μέρους λειτουργίας. Τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας τροφοδοτούσαν με εποπτικό και γνωσιακό υλικό την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών σε πολύ μικρό βαθμό, ενώ η διάχυση του ομολογουμένως αξιόλογου ερευνητικού έργου στην αγροτική παραγωγή παρέμενε ζητούμενο. Η εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, στην υπηρεσία της οποίας επιστρατεύτηκαν μερικοί από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες της χώρας, δεν κατάφερε να αποτελέσει μια ισχυρή και σταθερή αναπτυξιακή συνιστώσα για την αγροτική παραγωγή.
Το σύστημα αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης συνέβαλε στη μεταλαμπάδευση σημαντικών γνώσεων στους αγρότες μας, αλλά δεν αναπτύχθηκε πάντα σε συνάρτηση με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες της χώρας για αειφόρο και ποιοτική αγροτική ανάπτυξη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αντιστοίχως οι πιστοποιήσεις και οι έλεγχοι των αγροτικών προϊόντων, μολονότι προχώρησαν με σχετικά γοργό βηματισμό, απέτυχαν να υποστηρίξουν ένα βασισμένο στην παραγωγή της ελληνικής γης αγροτοδιατροφικό πρότυπο. Κάθε μια από αυτές τις λειτουργίες στάθηκε αδύνατο να αναζητήσει και να εμπεδώσει συνάφειες, την αυτονόητη αλληλοσυμπλήρωση και το συντονισμό της με τις άλλες. Η μετουσίωση της γνώσης και της επιστήμης σε παραγωγική δραστηριότητα με απτά αποτελέσματα υπήρξε άπιαστο όνειρο και οι συνέργειες μεταξύ της έρευνας, της εκπαίδευσης και των ελέγχων για την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων αποτέλεσε ουτοπία.
Η οργάνωση και η λειτουργία του ενιαίου οργανισμού με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΗΤΡΑ», αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της συγχώνευσης του ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ», του ΕΘΙΑΓΕ, του ΟΠΕΓΕΠ και του ΕΛΟΓΑΚ, η οποία έγινε τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Και τούτο διότι χωρίς αυτές δεν μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι για εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων και για οριζόντια διασύνδεση της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας με τη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Θα ήταν λάθος να μηδενίσομε το έργο των τεσσάρων συγχωνευθέντων οργανισμών, αλλά θα αποτελούσε εξίσου εγκληματική στάση το να μην επιδιωχθεί η αυτονόητη διαδικαστική και ουσιαστική συναίρεσή τους με όρους θεσμικής μεταρρύθμισης και επίτευξης οικονομίας κλίμακας.
Πρόκειται, καταρχήν, για πρωτοβουλία που γονιμοποιήθηκε από την ανάδειξη της αγροτικής οικονομίας σε αξιόπιστο παραγωγικό πυλώνα της χώρας, για στρατηγική επιλογή εξόδου από την κρίση και για διεκδίκηση της ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα με ευημερία και δικαιοσύνη.
Κατά δεύτερο λόγο το Κράτος ανταποκρίνεται στις θυσίες του Ελληνικού Λαού, εξοικονομώντας πόρους και χρήσιμες υποδομές.
Με το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο:
Α) Επενδύομε στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα με σκοπό να επιτύχομε απτά και άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Δίνομε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική σπόρων και βελτίωσης φυλών με βάση την προστασία της ελληνικής φύσης και της μοναδικής βιοποικιλότητας του ελληνικού τοπίου και την ενίσχυση της ελληνικής διατροφικής παράδοσης. Επιλέγομε ν’ αναδείξομε την έρευνα σε ναυαρχίδα της αγροτικής ανάπτυξης με καινοτομία, επιστημονική έμπνευση και διεθνή ερευνητική καταξίωση. Καθιερώνομε, για πρώτη φορά, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας ως βασική ερευνητική μονάδα με διοικητική αυτοτέλεια και ακαδημαϊκή πιστοποίηση του ερευνητικού προσωπικού.
Β) Καθιστούμε την αγροτική εκπαίδευση βασικό εργαλείο μιας μακρόπνοης στρατηγικής για την πολιτική στελεχών του αγροτικού κόσμου. Στις Γεωργικές Σχολές θα προετοιμάσομε τον στελεχιακό κορμό της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Οι απόφοιτοί τους θα στελεχώσουν αύριο τους νέους αγροτικούς συνεταιρισμούς και θα πραγματοποιήσουν με γνώση και αυτοπεποίθηση το άλμα τους προς τις αγορές. Εντάσσομε τις Γεωργικές Σχολές στο σύστημα δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας με τη μορφή του επαγγελματικού τεχνολογικού λυκείου. Μετατρέπομε την προσφυγή στα αγροτικά επαγγέλματα «από τέκνο της ανάγκης» σε αναπτυξιακή επιλογή. Καθιστούμε σαφές ότι η αγροτική εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό, άρρηκτα συνυφασμένο με τις ίσες ευκαιρίες και τη δικαιοσύνη.
Γ) Οργανώνομε τους ελέγχους με γνώμονα την ελληνικότητα και την υπεραξία των αγροτικών προϊόντων μας. Στηρίζομε τον παραγωγό στο χωράφι, στην «κοιτίδα» της πρωτογενούς παραγωγής. Εντατικοποιούμε τις δημόσιες πολιτικές και διευρύνομε το επιστημονικό περιεχόμενό τους.
Με τη θεσμική μας παρέμβαση καλούμε τον αγροτικό κόσμο σε μεγάλη πρωτοβουλία συνευθύνης και κοινής προσπάθειας. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου έχουν ως εξής:

Άρθρο 1
Με τη διάταξη του άρθρου 1 αποσαφηνίζεται το νόημα εννοιών και όρων, που χρησιμοποιούνται στο παρόν σχέδιο νόμου, προκειμένου αφ’ ενός μεν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ερμηνευτικών δυσχερειών αφ’ ετέρου δε να προσδιορισθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το ρυθμιστικό πλαίσιο αυτού. Οι έννοιες, οι οποίες αποσαφηνίζονται, είναι η έρευνα, η εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, η ανάπτυξη πρωτότυπων πειραματικών συστημάτων, ο ερευνητής, η αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση, η αγροτική επαγγελματική κατάρτιση, το πράσινο πιστοποιητικό, η διασφάλιση ποιότητας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, το εθνικό σύστημα ποιότητας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, τα αγροτικά προϊόντα, το τυποποιητικό έγγραφο, ο έλεγχος, η πιστοποίηση, η επίβλεψη και ο βοτανικός κήπος.
Άρθρο 2
Με τη διάταξη του άρθρου 2 καθορίζονται η νομική μορφή και η έδρα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα, ο οποίος ιδρύθηκε με την υπ’ αριθ. 188763/10-10-2011 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 2284 Β’) μετά από συγχώνευση των τεσσάρων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την επωνυμία α) Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), β) Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ), γ) Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) και δ) Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Ειδικότερα στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ» ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι η έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στην Αθήνα.

Άρθρο 3
Με τη διάταξη του άρθρου 3 καθορίζονται η αποστολή, ο σκοπός και οι αρμοδιότητες του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα. Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι αποστολή του Οργανισμού είναι η υποστήριξη του αγροτικού κόσμου για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και την εν γένει ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας. Στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι σκοπός του Οργανισμού είναι η εφαρμογή των πολιτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας, της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και της διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Στην παράγραφο 3 καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Οργανισμού με προεξάρχουσα τη συνολική επιστημονική υποστήριξη του αγροτικού κόσμου, των αγροτικών επιχειρήσεων και εν γένει της αγροτικής οικονομίας της χώρας. Στην παράγραφο 4 ορίζεται ότι ο Οργανισμός καταρτίζει κάθε τρία χρόνια στρατηγικό σχέδιο για τη διαμόρφωση και υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής της χώρας στους τομείς της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης του αγροτικού κόσμου και της διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Το στρατηγικό σχέδιο αυτό εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού προηγουμένως συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής. Στην παράγραφο 5 ορίζεται ότι ο Οργανισμός μπορεί να αναλαμβάνει την υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς ή φορείς ή να συμμετέχει σε αυτά.
 
Άρθρο 4
Με τη διάταξη του άρθρου 4 ορίζεται ότι τα όργανα διοίκησης του Οργανισμού είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθύνων Σύμβουλος.
 
Άρθρο 5
Με τη διάταξη του άρθρου 5 ρυθμίζονται τα ζητήματα συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην παράγραφο 1 καθορίζεται η σύνθεση του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι ο διορισμός του γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι η θητεία των μελών του ΔΣ είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά και για ίσο χρονικό διάστημα. Στην παράγραφο 4 λαμβάνεται πρόνοια για την παράταση της θητείας των μελών του ΔΣ μέχρι να συντελεσθεί η αντικατάστασή τους μετά την πάροδο τριετίας. Στην παράγραφο 5 ορίζεται ότι τα μέλη του ΔΣ δικαιούνται αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του. Στις παραγράφους 6 έως 15 ρυθμίζονται ζητήματα, τα οποία αφορούν στη λειτουργία του ΔΣ και στη λήψη αποφάσεων.
 
Άρθρο 6
Με τη διάταξη του άρθρου 6 καθορίζονται τα προσόντα, ο τρόπος διορισμού, το καθεστώς απασχόλησης και οι αρμοδιότητες του Προέδρου του ΔΣ. Επίσης θεσπίζεται Υπηρεσία Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων  για τις ανάγκες εκπροσώπησης του Οργανισμού, η οποία υπάγεται απ’ ευθείας στον Πρόεδρο. Σκοποί της υπηρεσίας αυτής είναι αφ’ ενός η διασύνδεση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού με το διεθνές ερευνητικό, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό περιβάλλον στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής αφ’ ετέρου η προώθηση και προβολή στη διεθνή και εσωτερική κοινή γνώμη του έργου του Οργανισμού αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, τη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τον έλεγχο και την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Λόγω της σπουδαιότητας, των ιδιαίτερων απαιτήσεων και του οριζόντιου χαρακτήρα του έργου, το οποίο επιτελεί η Υπηρεσία Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, αναγνωρίζεται ότι αυτή λειτουργεί σε επίπεδο αντίστοιχο Γενικής Διεύθυνσης και ορίζεται ότι ο προϊστάμενός της πρέπει να είναι κάτοχος υψηλών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. 
 
Άρθρο 7
Με τη διάταξη του άρθρου 7 καθορίζονται τα προσόντα, ο τρόπος διορισμού, το καθεστώς απασχόλησης και οι αρμοδιότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου. Επίσης θεσπίζεται Νομική Υπηρεσία για τις ανάγκες νομικής υποστήριξης των πολυσχιδών δραστηριοτήτων του Οργανισμού, η οποία υπάγεται απ’ ευθείας στο Διευθύνοντα Σύμβουλο. Σκοποί της υπηρεσίας αυτής είναι αφ’ ενός η άρτια επεξεργασία και εφαρμογή των συμβάσεων, στις οποίες θα συμμετέχει ο Οργανισμός, αφ’ ετέρου η υποστήριξη των συμφερόντων του ενώπιον των δικαστικών και διοικητικών αρχών και εκ τρίτου η παροχή συμβουλών και γνωμοδοτήσεων για οποιοδήποτε νομικό ζήτημα προκύπτει κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Λόγω της σπουδαιότητας, των ιδιαίτερων απαιτήσεων και του οριζόντιου χαρακτήρα του έργου, το οποίο επιτελεί η Νομική Υπηρεσία, αναγνωρίζεται ότι αυτή λειτουργεί σε επίπεδο αντίστοιχο Γενικής Διεύθυνσης και ορίζεται ότι ο προϊστάμενός της πρέπει να είναι κάτοχος υψηλών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.
 
Άρθρο 8
Με τη διάταξη του άρθρου 8 καθορίζονται η θεμελιώδης διάρθρωση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού και τα προσόντα των προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων. Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι η Κεντρική Υπηρεσία εδρεύει στην Αθήνα και διαρθρώνεται στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού, στη Γενική Διεύθυνση Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και στη Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων. Στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι με το Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού καθορίζονται η διάρθρωση των Γενικών Διευθύνσεων σε Διευθύνσεις, Τμήματα και Γραφεία και οι αρμοδιότητες αυτών. Στις παραγράφους 3, 4, 5 και 6 καθορίζονται τα προσόντα των προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων και ο χρόνος της θητείας τους. Στην παράγραφο 7 ορίζεται ότι η τοποθέτηση των Γενικών Διευθυντών γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. και στην παράγραφο 8 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι του Οργανισμού, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε θέση Γενικού Διευθυντή για μια τουλάχιστον τριετία και η θητεία τους δεν ανανεώθηκε, δεν μπορεί να τοποθετηθούν σε θέση κατώτερη του Διευθυντή και αν δεν υπάρχει τέτοια κενή θέση, τοποθετούνται ως Διευθυντές στο γραφείο Γενικού Διευθυντή.  
 
Άρθρο 9
Με τη διάταξη του άρθρου 9 προβλέπεται η αποκεντρωμένη λειτουργία του Οργανισμού με τη σύσταση επτά Περιφερειακών Διευθύνσεων με έδρες την Αθήνα, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τον Πειραιά, το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη. Στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι η οργανωτική διάρθρωση και οι επί μέρους αρμοδιότητες των Περιφερειακών Διευθύνσεων καθορίζονται στο Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού. Στις παραγράφους 3 και 4 καθορίζονται τα προσόντα, ο χρόνος θητείας και η διαδικασία τοποθέτησης των προϊσταμένων των Περιφερειακών Διευθύνσεων. Στην παράγραφο 5 καθορίζεται το πλαίσιο αρμοδιοτήτων των Προϊσταμένων των Περιφερειακών Διευθύνσεων.

Άρθρο 10
Με τη διάταξη του άρθρου 10 καθορίζονται οι θεμελιώδεις άξονες της εθνικής πολιτικής γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Εθνικής Πολιτικής Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις εθνικές ανάγκες για την ανάπτυξη του αγροτικού ανθρώπινου δυναμικού και της αγροτικής οικονομίας σε συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα και τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Στην παράγραφο 2 προσδιορίζονται τα μέσα υλοποίησης της εθνικής πολιτικής γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Άρθρο 11
Με τη διάταξη του άρθρου 11 ρυθμίζονται τα ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των Γεωργικών Σχολών, οι οποίες τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ),  που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να ιδρύεται μέχρι μια Γεωργική Σχολή σε κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ως δημόσιο Αγροτικό Τεχνολογικό Λύκειο τριετούς φοίτησης. Στις παραγράφους 2 και 3 ορίζεται ότι σκοπός των Γεωργικών Σχολών είναι η επαγγελματική εκπαίδευση των νέων αγροτών, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από το τριτάξιο Γυμνάσιο, και ότι στον απονεμόμενο από τις Σχολές αυτές τίτλο σπουδών ενσωματώνονται το Απολυτήριο του Τεχνολογικού Λυκείου και το Πράσινο Πιστοποιητικό στις αντίστοιχες με το γνωστικό πεδίο της Σχολής ειδικότητες του πρωτογενούς τομέα. Οι νέοι αγρότες, οι οποίοι διαθέτουν σχετικό με τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής τίτλο σπουδών Ανωτάτου Εκπαιδευτικού ή Τεχνολογικού Ιδρύματος ή τίτλο σπουδών από Γεωργική Σχολή προτάσσονται κατά απόλυτη προτεραιότητα στους πίνακες δικαιούχων για την χορήγηση επιδότησης πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες. Στις παραγράφους 5, 6, 7 και 8 ρυθμίζονται ζητήματα, τα οποία αφορούν στη διάρθρωση και στο προσωπικό των Γεωργικών Σχολών. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην παιδαγωγική κατάρτιση των καθηγητών και των διευθυντών, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα. Στην παράγραφο 9 προβλέπεται η δυνατότητα να πωλούνται στην αγορά τα προϊόντα που παράγονται από τις Γεωργικές Σχολές. Τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για τη συντήρηση και την ανάπτυξή τους. Στην παράγραφο 10 ορίζεται ότι η φοίτηση, η στέγαση και η σίτιση στις Γεωργικές Σχολές είναι δωρεάν για τους Έλληνες πολίτες, ενώ οι αλλοδαποί σπουδαστές καταβάλλουν τέλος ετήσιας εγγραφής, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις παραγράφους 11 και 12 ρυθμίζονται θέματα, τα οποία αφορούν στο πρόγραμμα σπουδών των Σχολών. Στην παράγραφο 13 προβλέπεται η λειτουργία πέντε εξειδικευμένων Γεωργικών Σχολών με προεξάρχουσα την Πρότυπη Γεωργική Σχολή «Ανδρέας Συγγρός» με ειδικότητες Επιχειρηματικής Γεωργίας - Αγροτικής Οικονομίας – Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων και Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Άρθρο 12
Με τη διάταξη του άρθρου 12 ρυθμίζεται το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης. Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος ένα τοπικό Κέντρο Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί στην έδρα κάθε Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής ευθύνης του προγράμματα κατάρτισης του αγροτικού κόσμου. Στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι για το σχεδιασμό των προγραμμάτων συγκαλείται με πρωτοβουλία του κάθε Κέντρου Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης το Νοέμβριο κάθε έτους και όποτε άλλοτε κρίνεται αναγκαίο Συμβούλιο Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο οποίο συμμετέχουν α) ο Προϊστάμενος του Κέντρου Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, β) ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της περιοχής ευθύνης της Περιφερειακής Διεύθυνσης και γ) ένας εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι το Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη διατύπωση προτάσεων και για τη σύνδεση της κατάρτισης  με το γενικότερο προγραμματισμό της αγροτικής ανάπτυξης των Περιφερειών.

Άρθρο 13
Με τη διάταξη του άρθρου 13 καθορίζονται οι θεμελιώδεις άξονες της εθνικής πολιτικής εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας. Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Εθνικής Πολιτικής Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις εθνικές ανάγκες για την ανάπτυξη ανταγωνιστικής αγροτικής παραγωγής. Στην παράγραφο 2 προσδιορίζονται τα μέσα υλοποίησης της εθνικής πολιτικής εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας με την ανάπτυξη εγχώριων ποικιλιών φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού και φυλών ζωικού κεφαλαίου. Στην παράγραφο 3 αναδεικνύεται ο ρόλος των Ινστιτούτων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας με τομέα εξειδίκευσης τη δασική έρευνα. Στην παράγραφο 4 ορίζεται ότι οι εγχώριες ποικιλίες φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού και το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο κατοχυρώνονται ως πνευματική ιδιοκτησία του Οργανισμού.

Άρθρο 14
Με τη διάταξη του άρθρου 14 προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας βοτανικών κήπων με πρωτοβουλία νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου με σκοπό τη διατήρηση και προστασία των φυτογενετικών πόρων της ελληνικής χλωρίδας σε συγκεκριμένες φυτογεωγραφικές περιοχές. Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι οι λεπτομέρειες για την ίδρυση και λειτουργία των βοτανικών κήπων, την οργάνωση και χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, τις δυνατότητες ένταξής τους σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικών επιχορηγήσεων καθώς και για τις διαδικασίες στελέχωσής τους με επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό ρυθμίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι ο Οργανισμός μπορεί να ιδρύει και να λειτουργεί βοτανικούς κήπους για τις ανάγκες του ερευνητικού και εκπαιδευτικού του έργου καθώς και να προσφέρει σχετικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία σε άλλους φορείς, οι οποίοι λειτουργούν βοτανικούς κήπους, με την υπογραφή συμβάσεων εκτέλεσης έργου.

Άρθρο 15
Με τη διάταξη του άρθρου 15 ορίζεται ότι στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας ιδρύονται και λειτουργούν έντεκα Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας σε επίπεδο Διεύθυνσης. Σε κάθε Ινστιτούτο λειτουργούν τουλάχιστον δύο (2) εξειδικευμένοι τομείς εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας και ένα (1) εργαστήριο, που καθορίζονται από το Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού. Τα Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας αξιολογούνται στη βάση των ευρωπαϊκών προτύπων και προδιαγραφών (Οδηγιών και Κριτηρίων) και πιστοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 16
Με τη διάταξη του άρθρου 16 θεσπίζεται Επιστημονικό Συμβούλιο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, στο οποίο μετέχουν ο Γενικός Διευθυντής Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας ως Πρόεδρος και οι Διευθυντές των Ινστιτούτων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας. Ο ρόλος του οργάνου αυτού είναι γνωμοδοτικός ως προς τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των ερευνητικών δράσεων του Οργανισμού.

Άρθρο 17
Με τη διάταξη του άρθρου 17 ρυθμίζονται θέματα στελέχωσης, οργάνωσης και λειτουργίας των Ινστιτούτων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας και ορίζεται ιδίως ότι αυτά έχουν πρωτογενή ικανότητα δικαιοπραξίας καθώς και τη δυνατότητα να καθίστανται συμβαλλόμενα μέρη υπό την επωνυμία τους, εκπροσωπούμενα από το Διευθυντή τους, αποκλειστικά για την υλοποίηση του ερευνητικού τους έργου και μετά από ειδική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Έναντι τρίτων χρησιμοποιούν τη δική τους επωνυμία και αναπτύσσουν ερευνητική πρωτοβουλία και δραστηριότητα στο θεματικό τους αντικείμενο. Για το σκοπό αυτό δύνανται να συνεργάζονται με ομοειδείς ερευνητικές μονάδες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, Υπουργεία και δημόσιες εθνικές και κοινοτικές αρχές καθώς και με τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα δυνάμει προγραμματικών συμφωνιών και χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας. Επίσης τα Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας μπορούν να αναλαμβάνουν επιδοτούμενα και χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο του γνωστικού τους πεδίου, στα οποία συμμετέχουν αυτοτελώς ως συμβαλλόμενο μέρος μετά από έγκριση του Δ.Σ.

Άρθρο 18
Με τη διάταξη του άρθρου 18 καθορίζονται οι θεμελιώδεις άξονες της εθνικής πολιτικής διασφάλισης της ποιότητας στον αγροτικό τομέα. Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Εθνικής Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας στον Αγροτικό Τομέα, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις εθνικές ανάγκες για την ανάπτυξη της αγροτοδιατροφικής πολιτικής και της αγροτικής οικονομίας και για την παροχή πλήρους συμβουλευτικής υποστήριξης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε θέματα διασφάλισης της ποιότητας στον αγροτικό τομέα. Στην παράγραφο 2 προσδιορίζονται τα μέσα υλοποίησης της εθνικής πολιτικής διασφάλισης της ποιότητας στον αγροτικό τομέα.

Άρθρο 19
Με τη διάταξη του άρθρου 19 ανατίθενται στον Οργανισμό συγκεκριμένες αρμοδιότητες τυποποίησης και ορίζεται ότι τα τυποποιητικά έγγραφα και σήματα αποτελούν ιδιοκτησία αυτού. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Οργανισμός ανακοινώνεται στις αρμόδιες ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές ως εθνικός οργανισμός τυποποίησης στο γεωργικό τομέα.

Άρθρο 20
Με τη διάταξη του άρθρου 20 ανατίθενται στον Οργανισμό συγκεκριμένες αρμοδιότητες ελέγχου και πιστοποίησης και ορίζεται ότι αυτός μπορεί να αναθέτει την εκτέλεση ελεγκτικών διαδικασιών του σε φυσικά πρόσωπα κατάλληλης γεωτεχνικής ειδικότητας, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ελεγκτών-επιθεωρητών.

Άρθρο 21
Με τη διάταξη του άρθρου 21 θεσπίζονται για τον Οργανισμό ειδικά ανταποδοτικά τέλη στα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, τα οποία εντάσσονται στον έλεγχο και την πιστοποίηση. Σκοπός των ανταποδοτικών τελών είναι η κάλυψη των δαπανών ελέγχου και πιστοποίησης, της χρήσης των χορηγουμένων σημάτων, της τήρησης ειδικών μητρώων, της προβολής και προώθησης των πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας και των δράσεων ενημέρωσης των καταναλωτών και των παραγωγών. Τα επιβαλλόμενα ανταποδοτικά τέλη και τέλη επίβλεψης καταβάλλονται σε ειδικούς λογαριασμούς υπέρ του Οργανισμού και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους ανωτέρω σκοπούς.

Άρθρο 22
Με τη διάταξη του άρθρου 22 ορίζεται ότι για την εξυπηρέτηση των αναγκών της διασφάλισης της ποιότητας στον αγροτικό τομέα και την παροχή πληροφόρησης σε κάθε ενδιαφερόμενο ανατίθεται στον Οργανισμό η τήρηση ειδικών μητρώων.

Άρθρο 23
Με τη διάταξη του άρθρου 23 προβλέπεται η συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών παρατυπιών και παραβάσεων και χορηγείται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για προσδιορισμό της σύνθεσης των επιτροπών αυτών, των διοικητικών παραβάσεων, των διαδικασιών και των κυρώσεων, που θα επιβάλλονται κατ’ εφαρμογήν των ελεγκτικών και επιβλεπτικών εργασιών του Οργανισμού.

Άρθρο 24
Με τη διάταξη του άρθρου 24  ανατίθενται στον Οργανισμό αρμοδιότητες προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας και ταυτότητας καθώς και των σημάτων ποιότητας, ταυτότητας και προέλευσης στους παραγωγούς, στις αγορές και στους καταναλωτές και ενημέρωσης και υποστήριξης των παραγωγών για την εφαρμογή και την ανάπτυξη συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, εν γένει συστημάτων παραγωγής βάσει κοινοτικών και εθνικών απαιτήσεων αλλά και συστημάτων ανάδειξης της ποιότητας, προώθησης και προβολής των σημάτων ποιότητας, ταυτότητας και προέλευσης.

Άρθρο 25
Με τη διάταξη του άρθρου 26 καθορίζονται οι κατηγορίες προσωπικού του Οργανισμού και ο αριθμός των οργανικών θέσεων ανά κατηγορία και προβλέπεται ότι με το Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού καθορίζονται οι κλάδοι των υπαλλήλων ανά κατηγορία, ο αριθμός των οργανικών θέσεων κατά κλάδο, η κατανομή των θέσεων στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού, το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων, το σύστημα πειθαρχικού ελέγχου των υπαλλήλων καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, που αφορά σε θέματα προσωπικού.


Άρθρο 26
Με τη διάταξη του άρθρου 26 ρυθμίζονται τα θέματα οικονομικής διαχείρισης του Οργανισμού και καθορίζονται οι πόροι του. Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι η οικονομική διαχείριση και η σύναψη των συμβάσεων προμηθειών υλικού, υπηρεσιών και έργων γίνονται σύμφωνα με το Κανονισμό Προμηθειών και Οικονομικής Διαχείρισης του Οργανισμού, ενώ στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι για την προκήρυξη διαγωνισμών, την αξιολόγηση προσφορών, τη κατακύρωση, τη σύναψη συμβάσεων και τα νόμιμα δικαιώματα των συμμετεχόντων στις διαδικασίες αυτές ισχύουν πάντοτε οι κείμενες διατάξεις του Κανονισμού Προμηθειών του Δημόσιου Τομέα. Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις και οι δαπάνες μετακίνησης του υπηρετούντος ανά κατηγορία και κλάδο προσωπικού καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 27
Με τη διάταξη του άρθρου 27 ορίζεται ότι μέσα σε δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου το Διοικητικό Συμβούλιο καταρτίζει και υποβάλλει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας, το Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού και το Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών, οι οποίοι εγκρίνονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Άρθρο 28
Με τη διάταξη του άρθρου 28 ρυθμίζονται θέματα, τα οποία αφορούν στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ της κατάργησης των συγχωνευθέντων φορέων και της ολοκληρωμένης οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα. Ειδικότερα στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι ο Οργανισμός καθίσταται καθολικός διάδοχος των περιουσιακών δικαιωμάτων και των νομικών και οικονομικών υποχρεώσεων των συγχωνευθέντων φορέων. Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι μέχρι την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων, που αφορούν στην επιλογή και στο διορισμό Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υπ’ αριθ. 188763/10-10-2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 2284 Β’), οι οποίες αφορούν στο διορισμό προσωρινού Προέδρου, προσωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου και προσωρινού ΔΣ. Στις παραγράφους 4 και 5 ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στο υπηρεσιακό καθεστώς των υπαλλήλων, οι οποίοι κατέχουν θέση ευθύνης στον Οργανισμό κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Στην παράγραφο 6 ορίζεται ότι με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το προσωπικό του Οργανισμού κατατάσσεται σε κλάδους ανάλογα με τα τυπικά του προσόντα μετά τη δημοσίευση του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην παράγραφο 7 δίδεται η δυνατότητα σε υπαλλήλους των συγχωνευθέντων φορέων, οι οποίοι έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να ζητήσουν την ένταξή τους στη κατηγορία των Ερευνητών. Στην παράγραφο 9 ορίζεται ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου παύουν αυτοδίκαια οι αποσπάσεις των υπαλλήλων των συγχωνευθέντων φορέων σε άλλους φορείς και αντίστροφα. Στην παράγραφο 10 ορίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί με απόφασή του να αποσπά υπαλλήλους του Υπουργείου του ή εποπτευομένων από αυτό φορέων στον Οργανισμό για τρία έτη. Στην παράγραφο 11 ορίζεται ότι ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, ο οποίος ανήκει στο ΕΘΙΑΓΕ, μεταφέρεται στον Οργανισμό. Στην παράγραφο 12 αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αποφοίτησης των σπουδαστών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη λήξη του σχολικού έτους 2012-2013. Στην παράγραφο 13 ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού και άλλων φορέων για την επίτευξη των κοινών σκοπών τους. Στην παράγραφο 14 ορίζεται ότι οι έξι περιφερειακές εποπτείες του ΕΛΟΓΑΚ καταργούνται από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού. Στις παραγράφους 15 έως 17 προβλέπεται ότι ο Οργανισμός καθίσταται δικαιούχος των τελών και των σημάτων, τα οποία ανήκουν στους συγχωνευθέντες φορείς. Στην παράγραφο 18 ορίζεται ότι οι εγκεκριμένες μέχρι την έναρξη του νόμου αυτού επιχορηγήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τα συγχωνευθέντα νομικά πρόσωπα συνεχίζουν να καταβάλλονται στον Οργανισμό. Στην παράγραφο 19 ορίζεται ότι μέρος των μεταβατικών διατάξεων της υπ’ αριθ. 188763/10-10-2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 2284 Β’) εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Άρθρο 29
Με τη διάταξη του άρθρου 29 ορίζεται ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη, που αντίκειται στις διατάξεις του.
 
Άρθρο 30
Με τη διάταξη του άρθρου 30 ορίζεται ότι η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
 
Αθήνα                         , 2011
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 
 
 
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
 
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 
 
 
 
Α. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 
 
 
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
 
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
 
 
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
 
 
 
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
 
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
 
 
 
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
 
 
 
Α. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
 
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
 
 
 
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
 
 




ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
Ορισμοί, Ίδρυση, Αποστολή, Σκοπός, Αρμοδιότητες

Άρθρο 1
Ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου:
α)    Έρευνα είναι η πρωτότυπη εργασία, με την οποία προάγεται η επιστημονική γνώση σύμφωνα με διεθνώς αποδεκτές μεθόδους ή θεωρίες ή η επεξεργασία νέων θεωριών, ικανών να γίνουν αποδεκτές από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
β)  Εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα είναι η πρωτότυπη θεωρητική ή πειραματική εργασία, που διενεργείται κυρίως για την επίτευξη συγκεκριμένου πρακτικού αποτελέσματος στο πλαίσιο της εθνικής αγροτικής πολιτικής.
γ)  Ανάπτυξη πρωτότυπων πειραματικών συστημάτων είναι η συστηματική εργασία, η οποία κατευθύνεται στην παραγωγή νέων υλικών, προϊόντων ή διατάξεων για την εγκατάσταση νέων διαδικασιών, συστημάτων και υπηρεσιών ή για την ουσιαστική βελτίωση αυτών που ήδη έχουν παραχθεί ή εγκατασταθεί.
δ)   Ερευνητής είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή γνώσης στο πλαίσιο της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας και στην ανάπτυξη πρωτότυπων πειραματικών συστημάτων.
ε)    Αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση είναι η σφαιρική και συστηματικά οργανωμένη μεταβίβαση γενικών, ειδικών και επαγγελματικών γνώσεων κυρίως προς τους νέους αγρότες καθώς και η ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων από αυτούς μέσω της φοίτησης σε Γεωργικές Σχολές, οι οποίες λειτουργούν ως Αγροτικά Τεχνολογικά Λύκεια υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση εντάσσεται στο σύστημα της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας. 
στ’) Αγροτική επαγγελματική κατάρτιση είναι η μαθησιακή διαδικασία, μέσω της οποίας παρέχονται ειδικές επαγγελματικές γνώσεις στους αγρότες και αναπτύσσονται από αυτούς ειδικές επαγγελματικές δεξιότητες, προκειμένου να ολοκληρωθεί αφ’ ενός η επαγγελματική τους επάρκεια και να ανανεωθούν, αναβαθμισθούν και εκσυγχρονισθούν αφ’ ετέρου οι υφιστάμενες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητές τους.
ζ)     Πράσινο πιστοποιητικό είναι ο τίτλος αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο οποίος χορηγείται από τις Γεωργικές Σχολές του παρόντος νόμου. Με τον τίτλο αυτό αναγνωρίζονται στον φορέα του τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο της κάθε σχολής.
η)    Διασφάλιση ποιότητας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων είναι όλες οι σχεδιασμένες και συστηματικές δραστηριότητες, που εφαρμόζονται μέσα στο πλαίσιο του συστήματος για την ποιότητα και αποδεικνύονται στο βαθμό που απαιτείται, προκειμένου να παρέχεται επαρκής εμπιστοσύνη ότι τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις για την ποιότητα.
θ)    Εθνικό σύστημα ποιότητας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων είναι το σύνολο των τυποποιητικών εγγράφων, η οργανωτική δομή, οι διαδικασίες, οι διεργασίες και τα μέσα που απαιτούνται για την υλοποίηση της διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων σε εθνικό επίπεδο.
ι)     Αγροτικά προϊόντα είναι τα προϊόντα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων, της υδατοκαλλιέργειας, της δασοπονίας, της θηραματοπονίας και των κάθε είδους εκτροφών και τα προϊόντα που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας ή μεταποίησης αυτών καθώς και κάθε άλλο προϊόν που προέρχεται από την αγροτική εν γένει δραστηριότητα.
ια)   Τυποποιητικό έγγραφο είναι το έγγραφο που καθορίζει κανόνες, κατευθυντήριες οδηγίες ή χαρακτηριστικά για δραστηριότητες ή τα αποτελέσματά τους και έχει τη μορφή προτύπων, προδιαγραφών, πρωτοκόλλων, οδηγών και κανονισμών.
ιβ)   Έλεγχος είναι η συστηματική ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη αξιολόγηση της συμμόρφωσης με παρατήρηση και κρίση, συνοδευόμενη, όπου απαιτείται, από μέτρηση και δοκιμή, προκειμένου να προσδιοριστεί ο βαθμός εκπλήρωσης συγκεκριμένων απαιτήσεων.
ιγ)    Πιστοποίηση είναι η διαδικασία παροχής γραπτής διαβεβαίωσης ότι ένα προϊόν, μία διεργασία, μία υπηρεσία, ένα σύστημα ή πρόσωπο συμμορφώνεται με προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις.
ιδ)   Επίβλεψη είναι η συστηματική εξέταση ότι εγκεκριμένος φορέας πιστοποίησης, αγροτικό προϊόν ή τρόφιμο, διεργασία, υπηρεσία, σύστημα ή πρόσωπο συμμορφώνεται με προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις.
ιε)  Βοτανικός κήπος είναι ο κήπος με επιστημονικά οργανωμένες και ταξινομικά αναγνωρισμένες συλλογές φυτών. Ο βοτανικός κήπος είναι ανοικτός στο κοινό, εξασφαλίζει την εκτός τόπου προστασία, διατήρηση και αξιοποίηση αυτοφυών φυτών και προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και αναψυχή στους επισκέπτες του.  

Άρθρο 2
Νομική μορφή – Έδρα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα»

1.    Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ», το οποίο συστάθηκε με την υπ’ αριθ. 188763/10-10-2011 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 2284 Β’), ανήκει στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2.    Η έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στην Αθήνα.

Άρθρο 3
Αποστολή – Σκοπός – Αρμοδιότητες

1.         Αποστολή του Οργανισμού είναι η υποστήριξη του αγροτικού κόσμου για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και την εν γένει ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας.
2.         Σκοπός του Οργανισμού είναι η εφαρμογή των πολιτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους τομείς της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και της διασφάλισης της ποιότητας, προέλευσης και νόμιμης χρήσης της πρώτης ύλης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
3.         Ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για:
α)    Την ολοκληρωμένη επιστημονική υποστήριξη του αγροτικού κόσμου, των αγροτικών επιχειρήσεων και εν γένει της αγροτικής οικονομίας της Χώρας.
β)    Το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας με στόχους την ανάπτυξη της καινοτομίας, την ανάδειξη καινοτόμων οργανωτικών δομών κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών, την προστασία και τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, την ανάδειξη νέων σύγχρονων παραγωγικών μεθόδων, την αναβάθμιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της αγροτικής παραγωγής.
γ)     Την οργάνωση και λειτουργία της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με στόχους την προαγωγή των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του αγροτικού τομέα καθώς και τη μετάδοση σε αυτό επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και δεδομένων, που αφορούν στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και διαδικασιών για την παραγωγή ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων.
δ)    Την προαγωγή και διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων καθώς και την προστασία της προέλευσης, της ταυτότητας και της νόμιμης χρήσης της πρώτης ύλης τους.
ε)     Το σχεδιασμό και την εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης της αειφορίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
στ)   Την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων παραγωγής, την εκπόνηση και εφαρμογή προτύπων για τη διαφοροποίηση των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων καθώς και την εκπόνηση και εφαρμογή συστημάτων και διαδικασιών ελέγχου και  πιστοποίησης προς τη κατεύθυνση της αύξησης της προστιθέμενης αξίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων σε όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών.
ζ)     Την υποβολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωμοδοτήσεων και προτάσεων για κάθε θέμα, που αφορά στην επίτευξη της αποστολής και των σκοπών του Οργανισμού.
4.         Για την επίτευξη της αποστολής και των σκοπών του ο Οργανισμός καταρτίζει κάθε τρία χρόνια στρατηγικό σχέδιο για τη διαμόρφωση και υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής της χώρας στους τομείς της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης του αγροτικού κόσμου και της διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Το στρατηγικό σχέδιο αυτό εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού προηγουμένως συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής. 
5.         Ο Οργανισμός μπορεί να αναλαμβάνει και να υλοποιεί ανταγωνιστικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε και άλλους διεθνείς οργανισμούς ή φορείς ή να συμμετέχει σε αυτά. 
 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
 Διοίκηση – Διάρθρωση

Άρθρο 4
Όργανα Διοίκησης

Τα όργανα διοίκησης του Οργανισμού είναι:
α)    το Διοικητικό Συμβούλιο και
β)    ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Άρθρο 5
Διοικητικό Συμβούλιο

1.         Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Οργανισμού είναι επταμελές και αποτελείται από:
α)    Τον Πρόεδρο.
β)    Το Διευθύνοντα Σύμβουλο.
γ)     Δύο (2) εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό.
δ)    Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.) με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από το Δ.Σ. της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.
ε)     Έναν εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από το Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
στ)   Έναν εκπρόσωπο του προσωπικού του Οργανισμού με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι εκλέγονται απευθείας από το σύνολο των υπαλλήλων του Οργανισμού.
2.         Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3.         Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά και για ίσο χρονικό διάστημα.
4.         Τα μέλη του Δ.Σ., των οποίων λήγει η θητεία, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την αντικατάστασή τους και δικαιούνται μέχρι τότε να λαμβάνουν τις αποδοχές ή τις αποζημιώσεις, που προβλέπονται για την άσκηση των καθηκόντων τους.
5.         Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. τα μέλη και ο γραμματέας αυτού λαμβάνουν αποζημίωση καθώς και οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση, αν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο, τα οποία καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
6.         Εισηγητής για όλα τα θέματα, που συζητούνται στο Δ.Σ., είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού.
7.         Χρέη Γραμματέα του Δ.Σ. εκτελεί υπάλληλος του Οργανισμού της κατηγορίας «Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, ο οποίος ορίζεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. με τον αναπληρωτή του.
8.         Το Δ.Σ. συγκαλείται με έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου τακτικά μια (1) φορά το μήνα και εκτάκτως, όταν κρίνεται απαραίτητο από τον Πρόεδρο ή όταν ζητηθεί εγγράφως από τουλάχιστον πέντε μέλη του.
9.         Το Δ.Σ. έχει απαρτία, όταν είναι παρόντα τουλάχιστον πέντε (5) μέλη του, στα οποία οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνονται ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού.
10.     Οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
11.     Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορεί να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου άλλα πρόσωπα, αρμόδια για το χειρισμό συζητούμενων θεμάτων, μετά από πρόσκληση του Προέδρου. Τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται να αποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος, για το οποίο έχουν προσκληθεί, και οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της διαδικασίας για τη λήψη απόφασης.
12.     Τα πρακτικά του Δ.Σ. υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα, αφού προηγουμένως επικυρωθούν από το Δ.Σ.
13.     Το Δ.Σ. είναι αρμόδιο για κάθε θέμα, το οποίο αφορά στη λειτουργία του Οργανισμού, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε άλλη διάταξη του νόμου αυτού.
14.     Με απόφαση του Δ.Σ., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη λειτουργία του.
15.     Το Δ.Σ. μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο. Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, όταν πρόκειται για τη λήψη απόφασης για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΔΣ σε αυτούς.

Άρθρο 6
Πρόεδρος

1.         Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού προηγηθεί σχετική ακρόαση του υποψηφίου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
2.         Η θέση του Προέδρου του Δ.Σ. είναι πλήρους απασχόλησης και πληρούται μετά από δημόσια προκήρυξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τις κείμενες για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα διατάξεις.
3.         Η θητεία του Προέδρου του Δ.Σ είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά και για ίσο χρονικό διάστημα.
4.         Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. πρέπει να είναι επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, να κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών και να γνωρίζει σε άριστο βαθμό την αγγλική ή τη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα.
5.         Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α)       Εκπροσωπεί τον Οργανισμό στις σχέσεις του με τις δημόσιες αρχές καθώς και στις σχέσεις του με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και οργανισμούς της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
β)       Υπογράφει πρωτόκολλα συνεργασίας με τρίτους και συμφωνίες, που αφορούν στην πολιτική και στους στρατηγικούς στόχους του Οργανισμού.
γ)     Υπογράφει τους τίτλους σπουδών, τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις, που χορηγεί ο Οργανισμός στους δικαιούχους για την αποφοίτησή τους από τις Γεωργικές Σχολές και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) καθώς και για την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων.
δ)       Παρακολουθεί τη λειτουργία του οργανισμού και ενημερώνει σχετικά το Δ.Σ.
ε)       Καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δ.Σ.
στ)     Συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
ζ)       Υπογράφει μαζί με το γραμματέα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. καθώς και τα αντίγραφα και τα αποσπάσματα αυτών.
η)       Ελέγχει την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ.
6.         Τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή το Δ.Σ. συνεδριάζει με μειωμένη σύνθεση και για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον πέντε (5) μελών του, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου. Εάν κατά τη λήψη απόφασης προκύψει ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του Διευθύνοντος Συμβούλου.
7.         Στον Πρόεδρο του Δ.Σ. καταβάλλονται μηνιαία αντιμισθία, οικογενειακή παροχή, έξοδα παράστασης, οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του, το ύψος των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
8.         Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στον ασφαλιστικό φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του Οργανισμού, εφόσον για το ίδιο χρονικό διάστημα δεν καλύπτεται από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.
9.         Για τις ανάγκες εκπροσώπησης του Οργανισμού συνιστάται και λειτουργεί Υπηρεσία Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, η οποία υπάγεται απ’ ευθείας στον Πρόεδρο. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας μπορεί να είναι δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α’ ή αντίστοιχο ειδικού βαθμολογίου, ο οποίος αποσπάται στον Οργανισμό με κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, πρέπει να κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, να γνωρίζει σε άριστο βαθμό την αγγλική ή τη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα και να έχει αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία και κατάρτιση στις διεθνείς και δημόσιες σχέσεις καθώς και σε θέματα συναφή με την αποστολή και τους σκοπούς του Οργανισμού. Η θητεία του είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά και για ίσο χρονικό διάστημα.
10.     Στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων καταβάλλονται οι αποδοχές Γενικού Διευθυντή καθώς και οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του, το ύψος των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εάν είναι δημόσιος υπάλληλος συνεχίζει να λαμβάνει από την υπηρεσία, από την οποία προέρχεται, κάθε είδους παροχές, οι οποίες προβλέπονται από ειδικές διατάξεις νόμου και δεν αποτελούν εισόδημα κατά την έννοια του νόμου 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α’). 




Άρθρο 7
Διευθύνων Σύμβουλος

1.         Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού προηγηθεί σχετική ακρόαση του υποψηφίου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
2.         Η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και πληρούται μετά από δημόσια προκήρυξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τις κείμενες για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα διατάξεις.
3.         Η θητεία του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά και για ίσο χρονικό διάστημα. Για το χρόνο της θητείας του ο Διευθύνων Σύμβουλος ασφαλίζεται στον ασφαλιστικό φορέα κύριας και επικουρικής  ασφάλισης του προσωπικού του Οργανισμού, εφόσον για το ίδιο χρονικό διάστημα δεν καλύπτεται από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.
4.         Ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να είναι επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, να κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, να γνωρίζει σε άριστο βαθμό την αγγλική γλώσσα και να  διαθέτει αποδεδειγμένη διοικητική εμπειρία καθώς και εμπειρία σε θέματα συναφή με την αποστολή και τους σκοπούς του Οργανισμού.
5.         Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του Οργανισμού και έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α)       Υποβάλλει στο Δ.Σ. τις προτάσεις και τις εισηγήσεις, που απαιτούνται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου του Οργανισμού.
β)       Έχει την ευθύνη για την υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. και του συνολικού έργου του Οργανισμού.
γ)       Προΐσταται των υπηρεσιών και του προσωπικού του Οργανισμού και διευθύνει το έργο τους, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, τους κανονισμούς λειτουργίας και τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού.
δ)       Φροντίζει για τη κατάρτιση του προϋπολογισμού, του ισολογισμού, του απολογισμού καθώς και της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του Οργανισμού.
ε)       Παρακολουθεί, συντονίζει, κατευθύνει και ελέγχει το προσωπικό του Οργανισμού και υπογράφει τα σχετικά έγγραφα.
στ)     Υπογράφει όλα τα έγγραφα του Οργανισμού, εκτός από αυτά που ορίζεται ρητά στον παρόντα νόμο ότι υπογράφει ο Πρόεδρος του ΔΣ.
ζ)       Είναι διοικητικός και πειθαρχικός προϊστάμενος των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του Οργανισμού.
η)       Εντέλλεται και υπογράφει όλες τις διενεργούμενες δαπάνες του Οργανισμού.
θ)       Αποφασίζει για έκτακτα και κατεπείγουσας φύσης θέματα και υποβάλλει, εκτός ημερήσιας διάταξης, τις αποφάσεις αυτές για έγκριση στο Δ.Σ. του Οργανισμού στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του.
ι)        Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που ανατίθεται σε αυτόν ρητά από τον παρόντα νόμο, τους Κανονισμούς Λειτουργίας και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
6.         Ο Διευθύνων Σύμβουλος μπορεί με πράξη του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στους Γενικούς Διευθυντές, στους προϊστάμενους της Υπηρεσίας Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων και της Νομικής Υπηρεσίας, στους Διευθυντές της Κεντρικής Υπηρεσίας, στους Περιφερειακούς Διευθυντές, στους Διευθυντές των Ινστιτούτων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας και στους Διευθυντές των Γεωργικών Σχολών.
7.         Στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού καταβάλλονται μηνιαία αντιμισθία, οικογενειακή παροχή, έξοδα παράστασης, οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του, το ύψος των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
8.         Το Διευθύνοντα Σύμβουλο ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
9.         Στον Οργανισμό συνιστάται και λειτουργεί Νομική Υπηρεσία, η οποία υπάγεται απ’ ευθείας στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και στελεχώνεται από έξι (6) δικηγόρους, που προσλαμβάνονται κατά τις κείμενες διατάξεις. Στη Νομική Υπηρεσία προΐσταται Νομικός Σύμβουλος με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί μια φορά και για ίσο χρονικό διάστημα. Ο Νομικός Σύμβουλος είναι δικηγόρος διορισμένος στον Άρειο Πάγο και επιλέγεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από εσωτερική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. 
10.     Στον προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας καταβάλλονται οι αποδοχές Γενικού Διευθυντή καθώς και οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του, το ύψος των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

Άρθρο 8
Κεντρική Υπηρεσία

1.    Η Κεντρική Υπηρεσία, η οποία εδρεύει στην Αθήνα, διαρθρώνεται στις εξής Γενικές Διευθύνσεις:
α)       Γενική Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού.
β)       Γενική Διεύθυνση Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας.
γ)       Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
δ)       Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων.
2.         Με το Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού καθορίζονται η διάρθρωση των Γενικών Διευθύνσεων σε Διευθύνσεις, Τμήματα και Γραφεία και οι αρμοδιότητες αυτών.
3.         Στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού προΐσταται με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί, υπάλληλος της κατηγορίας «Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», κλάδων ΠΕ Διοικητικού ή Οικονομικού, με βαθμό Α΄ και τριετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης.
4.         Στη Γενική Διεύθυνση Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας προΐσταται με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί, υπάλληλος της κατηγορίας «Ερευνητών» στη βαθμίδα του Ερευνητή Α΄ και τριετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε θέση Διευθυντή Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας.
5.         Στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης προΐσταται με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί, υπάλληλος της κατηγορίας «Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικής ειδικότητας, με βαθμό Α΄, τριετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης και παιδαγωγική εμπειρία ή κατάρτιση.
6.         Στη Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων προΐσταται με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί, υπάλληλος της κατηγορίας «Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικής ειδικότητας, με βαθμό Α΄, τριετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης και εμπειρία σε θέματα σχετικά με τη διασφάλιση ποιότητας, την προτυποποίηση, τον έλεγχο και την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
7.         Η τοποθέτηση των Γενικών Διευθυντών γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού μετά από εσωτερική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, η οποία περιλαμβάνει συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων των ενδιαφερομένων.
8.         Οι υπάλληλοι του Οργανισμού, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε θέση Γενικού Διευθυντή για μια τουλάχιστον τριετία και η θητεία τους δεν ανανεώθηκε, δεν μπορεί να τοποθετηθούν σε θέση κατώτερη του Διευθυντή και αν δεν υπάρχει τέτοια κενή θέση, τοποθετούνται ως Διευθυντές στο γραφείο Γενικού Διευθυντή.
                                                        


Άρθρο 9
Περιφερειακές Διευθύνσεις

1.         Στο πλαίσιο της διοικητικής διάρθρωσης του Οργανισμού συστήνονται επτά (7) Περιφερειακές Διευθύνσεις και ειδικότερα:
α)       Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής με έδρα την Αθήνα.
β)       Η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λάρισα.
γ)       Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα.
δ)       Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου με έδρα την Πάτρα.
ε)       Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά.
στ)     Η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο.
ζ)       Η Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας – Θράκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
2.         Η οργανωτική διάρθρωση και οι επί μέρους αρμοδιότητες των Περιφερειακών Διευθύνσεων καθορίζονται στο Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού.
3.         Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις προΐστανται με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί, υπάλληλοι της κατηγορίας «Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης»,  κλάδου ΠΕ και με βαθμό τουλάχιστον Β΄.
4.         Η τοποθέτηση των προϊσταμένων των Περιφερειακών Διευθύνσεων γίνεται με απόφαση του  Διευθύνοντος Συμβούλου μετά από εσωτερική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αιτιολογημένη εισήγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων των ενδιαφερομένων.
5.         Οι προϊστάμενοι των Περιφερειακών Διευθύνσεων ασκούν εποπτεία και διοικητικό – οικονομικό έλεγχο στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού, οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή ευθύνης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Γεωργική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Άρθρο 10
Εθνική Πολιτική Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

1.         Ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Εθνικής Πολιτικής Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις εθνικές ανάγκες για την ανάπτυξη του αγροτικού ανθρώπινου δυναμικού και της αγροτικής οικονομίας σε συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα και τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
2.         Η Εθνική Πολιτική Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης υλοποιείται με:
α)       Την ίδρυση και λειτουργία δημόσιων Γεωργικών Σχολών, οι οποίες παρέχουν σε εθνικό επίπεδο ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης σε κρίσιμους τομείς της αγροτικής οικονομίας.
β)       Την οργάνωση και λειτουργία Περιφερειακών Κέντρων Γεωργικής Κατάρτισης, τα οποία σχεδιάζουν και εφαρμόζουν σε κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση προγράμματα αρχικής, συνεχιζόμενης και δια βίου επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών, αλιέων, δασεργατών και δασοκτημόνων.
γ)       Τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την απόκτηση του Πράσινου Πιστοποιητικού και τον αντίστοιχο προσδιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα.



Άρθρο 11
Γεωργικές Σχολές

1.         Με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να ιδρύεται μέχρι μια Γεωργική Σχολή σε κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ως δημόσιο Αγροτικό Τεχνολογικό Λύκειο τριετούς φοίτησης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με το ιδρυτικό ΠΔ καθορίζονται:
α)       Ο τίτλος και το γνωστικό πεδίο της Γεωργικής Σχολής.
β)       Η έδρα της Διοίκησης και των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων.
γ)       Ο αριθμός και το διδακτικό αντικείμενο των διδασκόντων.
2.         Σκοπός των Γεωργικών Σχολών είναι η επαγγελματική εκπαίδευση των νέων, οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του αγρότη και έχουν αποφοιτήσει από το τριτάξιο Γυμνάσιο.
3.         Στον απονεμόμενο από τις Γεωργικές Σχολές τίτλο σπουδών ενσωματώνονται το Απολυτήριο του Τεχνολογικού Λυκείου και το Πράσινο Πιστοποιητικό στις αντίστοιχες με το γνωστικό πεδίο της Σχολής ειδικότητες του πρωτογενούς τομέα. Με τον ίδιο τίτλο αναγνωρίζονται στον φορέα του τα σχετικά με το γνωστικό πεδίο της Σχολής επαγγελματικά δικαιώματα.
4.         Οι νέοι αγρότες, οι οποίοι διαθέτουν σχετικό με τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής τίτλο σπουδών Ανωτάτου Εκπαιδευτικού ή Τεχνολογικού Ιδρύματος ή τίτλο σπουδών από Γεωργική Σχολή προτάσσονται κατά απόλυτη προτεραιότητα στους πίνακες δικαιούχων για την χορήγηση επιδότησης πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες.
5.         Στις Γεωργικές Σχολές διδάσκουν:
α)       Καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι αποσπώνται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διδασκαλία των μαθημάτων γενικής παιδείας και ειδίκευσης και για χρονικό διάστημα τριών ετών με δυνατότητα ανανέωσης.
β)       Υπάλληλοι του Οργανισμού κατηγορίας «Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», κλάδων ΠΕ και ΤΕ, κατά προτίμηση με αναγνωρισμένο πτυχίο παιδαγωγικής κατάρτισης, για τη διδασκαλία των μαθημάτων ειδίκευσης και πρακτικής άσκησης.
6.         Σε κάθε Γεωργική Σχολή λειτουργούν τα εξής Τμήματα:
α)       Εκπαιδευτήριο.
β)       Κάθετη μονάδα αγροτικής παραγωγής για την πρακτική άσκηση των μαθητών.
γ)       Εργαστήριο Πληροφορικής.
δ)       Συμβατική και ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη.
ε)       Οικοτροφείο και εστιατόριο.
7.         Οι Διευθυντές των Γεωργικών Σχολών επιλέγονται μετά από εσωτερική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μεταξύ των αποσπασμένων καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των υπαλλήλων της κατηγορίας «Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», κλάδου ΠΕ με βαθμό Α΄ και εμπειρία σε θέματα σχετικά με τη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Κατά τη διαδικασία της επιλογής συνεκτιμάται και έχει βαρύνουσα σημασία η εκ μέρους των υποψηφίων κατοχή αναγνωρισμένου πτυχίου παιδαγωγικών σπουδών. 
8.         Οι Διευθυντές των Γεωργικών Σχολών διορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, στην οποία περιλαμβάνεται συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων των ενδιαφερομένων.
9.         Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού συνιστάται και λειτουργεί «Γραφείο Διασύνδεσης και Εμπορίας Γεωργικών Σχολών», το οποίο μπορεί να προβαίνει στην πώληση των προϊόντων, που παράγονται από τις Γεωργικές Σχολές της περιοχής ευθύνης του, χρησιμοποιώντας το ΑΦΜ και τα φορολογικά παραστατικά του Οργανισμού. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων της κάθε Γεωργικής Σχολής εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Οργανισμού και σε ξεχωριστό για κάθε Σχολή κωδικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη συντήρηση και την ανάπτυξη της Σχολής αυτής.
10.     Η φοίτηση, η στέγαση και η σίτιση στις Γεωργικές Σχολές είναι δωρεάν για τους Έλληνες πολίτες. Οι αλλοδαποί σπουδαστές καταβάλλουν τέλος ετήσιας εγγραφής, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο αριθμός των αλλοδαπών σπουδαστών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 20% του συνολικού αριθμού των σπουδαστών της σχολής.
11.     Η κατάρτιση του Προγράμματος Σπουδών αποτελεί ευθύνη:
α)       του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ως προς τη διδακτέα ύλη και την έκδοση των εγχειριδίων διδασκαλίας για τα μαθήματα γενικής παιδείας.
β)       του Οργανισμού ως προς τη διδακτέα ύλη και την έκδοση των εγχειριδίων διδασκαλίας για τα μαθήματα ειδίκευσης και πρακτικής άσκησης.
12.     Το Πρόγραμμα Σπουδών των Γεωργικών Σχολών εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
13.     Ως δημόσια Αγροτικά Τεχνολογικά Λύκεια τριετούς φοίτησης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λειτουργούν επίσης οι εξής Γεωργικές Σχολές:
α)       Πρότυπη Γεωργική Σχολή «Ανδρέας Συγγρός» με ειδικότητες Επιχειρηματικής Γεωργίας - Αγροτικής Οικονομίας – Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων και Αρχιτεκτονικής Τοπίου και με έδρα την Αθήνα.
β)       Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας με ειδικότητες Αγροτικών Μηχανημάτων – Ζωοτεχνίας – Ξυλογλυπτικής και Διακοσμητικής Επίπλου και με έδρα τη Λάρισα.
γ)       Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων με ειδικότητα Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας και με έδρα τα Ιωάννινα.
δ)       Γεωργική Σχολή Νεμέας με ειδικότητα Αμπελουργίας, Οινοτεχνίας και Οινοτουρισμού και με έδρα τη Νεμέα.
ε)       Γεωργική Σχολή Μεσσαράς με ειδικότητες Μεσογειακών και Υποτροπικών Καλλιεργειών -  Θερμοκηπιακών Κατασκευών και Καλλιεργειών και με έδρα τη Μεσσαρά Κρήτης.

Άρθρο 12
Κέντρα και Συμβούλια Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης

1.       Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος ένα τοπικό Κέντρο Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί στην έδρα κάθε Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής ευθύνης του προγράμματα κατάρτισης του αγροτικού κόσμου.
2.       Για το σχεδιασμό των προγραμμάτων συγκαλείται με πρωτοβουλία του κάθε Κέντρου Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης το Νοέμβριο κάθε έτους και όποτε άλλοτε κρίνεται αναγκαίο Συμβούλιο Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο οποίο συμμετέχουν:
α)       Ο προϊστάμενος του Κέντρου Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης.
β)       Ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της περιοχής ευθύνης της Περιφερειακής Διεύθυνσης.
γ)       Ένας εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
3.         Το Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη διατύπωση προτάσεων και για τη σύνδεση της κατάρτισης  με τον γενικότερο προγραμματισμό της αγροτικής ανάπτυξης των Περιφερειών.
4.         Ο ετήσιος προγραμματισμός κατάρτισης κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης εγκρίνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
5.         Τα προγράμματα γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης υλοποιούνται από πιστοποιημένους από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Δια Βίου Μάθησης (ΕΚΕΠΙΣ) ή εξειδικευμένους και έμπειρους σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, δια βίου μάθησης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και εκπαίδευσης ενηλίκων υπαλλήλους του Οργανισμού ή άλλων φορέων.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Εφαρμοσμένη Αγροτική Έρευνα

Άρθρο 13
Εθνική Πολιτική Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας

1.         Ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Εθνικής Πολιτικής Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις εθνικές ανάγκες για την ανάπτυξη ανταγωνιστικής αγροτικής παραγωγής.
2.         Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Οργανισμός μπορεί ιδίως να υλοποιεί μέσω των Ινστιτούτων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας:
α)       Προγράμματα δημιουργίας, διατήρησης, βελτίωσης και πιλοτικής – πειραματικής παραγωγής σε επιδεικτικούς αγρούς φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό θα αφορά σε φιλικές προς τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον της ελληνικής γης ποικιλίες και θα παρέχει τις μέγιστες δυνατές εγγυήσεις διατροφικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας.
β)       Προγράμματα διατήρησης και βελτίωσης ελληνικών φυλών αιγοπροβάτων και άλλων ειδών του αγροτικού ζωϊκού κεφαλαίου. Τα πλεονεκτήματα του ελληνικού ζωϊκού κεφαλαίου θα προβάλλονται και προωθούνται με τη διατήρηση και λειτουργία από τα  καθ’ ύλην αρμόδια Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας σχετικών επιδεικτικών αγροκτημάτων.
γ)      Προγράμματα αναζήτησης, διερεύνησης, βελτίωσης και διασφάλισης των συστατικών και των ιδιοτήτων των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), Βιολογικής Γεωργίας (ΠΒΓ), των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) καθώς και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
δ)      Προγράμματα εκπόνησης μελετών για τη κατάρτιση προτάσεων αναγνώρισης αγροτικών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ).
3.         Τα Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας με αντικείμενο τη δασική έρευνα είναι αρμόδια σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και την Τράπεζα Δασικού Γενετικού Υλικού, η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 14 του άρθρου 20 του ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60 Α’), για τη συλλογή σπερμάτων αυτοφυών φυτών της ελληνικής χλωρίδας με σκοπό την παραγωγή φυτευτικού υλικού, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε δασώσεις και αναδασώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η ανασυγκρόττηση των καμένων και διαταραγμένων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας με παράλληλη διατήρηση και προστασία της δασικής βιοποικιλότητας. Επίσης είναι αρμόδια για θέματα, τα οποία αφορούν ιδίως στη διαχείριση των αστικών και περιαστικών δασών, στην Οικονομική των δασών, στη γενετική βελτίωση και βιοτεχνολογία δασικών φυτών, στην ορεινή υδρολογία και διαχείριση ορεινών λεκανών απορροής, στην προστασία δασικών φυτών από βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες, στα φυτώρια, στην τεχνολογία ξύλου κλπ.  
4.         Οι ποικιλίες του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού και το ζωϊκό κεφάλαιο, που δημιουργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, κατοχυρώνονται ως πνευματική ιδιοκτησία του Οργανισμού.


Άρθρο 14
Βοτανικοί Κήποι

1.         Για τη διατήρηση και προστασία των φυτογενετικών πόρων της ελληνικής χλωρίδας σε συγκεκριμένες φυτογεωγραφικές περιοχές στη χώρα είναι δυνατή η ίδρυση και λειτουργία βοτανικών κήπων με πρωτοβουλία Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου. Οι λεπτομέρειες για την ίδρυση και λειτουργία των βοτανικών κήπων, την οργάνωση και χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, τις δυνατότητες ένταξής τους σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικών επιχορηγήσεων καθώς και για τις διαδικασίες στελέχωσής τους με επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό ρυθμίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2.         Ο Οργανισμός μπορεί να ιδρύει και να λειτουργεί βοτανικούς κήπους για τις ανάγκες του ερευνητικού και εκπαιδευτικού του έργου καθώς και να προσφέρει σχετικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία σε άλλους φορείς, οι οποίοι λειτουργούν βοτανικούς κήπους, με την υπογραφή συμβάσεων εκτέλεσης έργου.

Άρθρο 15
Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας

1.         Στη Γενική Διεύθυνση Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας ιδρύονται και λειτουργούν έντεκα (11) Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας ως οργανικές μονάδες αυτής σε επίπεδο Διεύθυνσης.
2.         Τα Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας απολαύουν αυτοτέλειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους και την υλοποίηση του ερευνητικού τους έργου.
3.         Ειδικότερα ιδρύονται:
α)       Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας Αττικής.
β)       Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας Πελοποννήσου.
γ)       Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας Στερεάς Ελλάδας.
δ)       Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας Θεσσαλίας.
ε)       Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας Δυτικής Ελλάδας.
στ)     Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας  Ηπείρου.
ζ)       Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας Δυτικής Μακεδονίας.
η)       Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας  Κεντρικής Μακεδονίας.
θ)       Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
ι)        Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας  Κρήτης.
ια)      Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας Νησιωτικού Χώρου.
4.         Σε κάθε Ινστιτούτο λειτουργούν τουλάχιστον δύο (2) εξειδικευμένοι τομείς εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας και ένα (1) εργαστήριο, που καθορίζονται από τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού.
5.         Οι έδρες των Ινστιτούτων, των τομέων και των εργαστηρίων καθορίζονται με το Κανονισμό Οργανωτικής Διάρθρωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού.
6.         Ίδρυση Ινστιτούτων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας πλέον των προβλεπομένων μπορεί να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του ΔΣ του Οργανισμού.
7.         Τα Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας αξιολογούνται στη βάση των ευρωπαϊκών προτύπων και προδιαγραφών (Οδηγιών και Κριτηρίων) και πιστοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.


Άρθρο 16
Επιστημονικό Συμβούλιο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας

1.         Στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας λειτουργεί Επιστημονικό Συμβούλιο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, στη σύνθεση του οποίου μετέχουν:
α)         Ο Γενικός Διευθυντής Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας ως πρόεδρος.
β)         Οι Διευθυντές των Ινστιτούτων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας.
2.    Το Επιστημονικό Συμβούλιο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας:
α)         Εισηγείται στο ΔΣ τον ετήσιο προγραμματισμό για την ερευνητική δράση, που υλοποιεί ο Οργανισμός σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
β)         Γνωμοδοτεί προς το ΔΣ για την έγκριση από αυτό ερευνητικών προγραμμάτων, που αναλαμβάνουν τα Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας.
γ)         Γνωμοδοτεί προς το ΔΣ για την προκήρυξη θέσεων υπαλλήλων του Κλάδου Ερευνητών.
δ)         Γνωμοδοτεί προς το ΔΣ για την ίδρυση Ινστιτούτων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, Τομέων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας και Εργαστηρίων.
ε)         Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα, που του ανατίθεται με τον παρόντα νόμο και το Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού.

Άρθρο 17
Διοικητική Διάρθρωση και Λειτουργία των
Ινστιτούτων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας

1.         Τα Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας στελεχώνονται με υπαλλήλους της κατηγορίας «Ερευνητών» του Οργανισμού.
2.         Για τις ανάγκες λειτουργίας των Ινστιτούτων τοποθετούνται σε αυτά υπάλληλοι της κατηγορίας «Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης» και της κατηγορίας «Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης», οι οποίοι υπάγονται στην πειθαρχική αρμοδιότητα του προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται το κατά περίπτωση Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας.
3.         Σε κάθε Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας προΐσταται ως Διευθυντής υπάλληλος της κατηγορίας Ερευνητών στη βαθμίδα του Ερευνητή Α΄, ο οποίος διορίζεται για τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μετά από γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και απόφαση του Δ.Σ. Στη σύνθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν συμμετέχουν όσοι κρίνονται για τη κατάληψη θέσης Διευθυντή. Για την πλήρωση της θέσης δημοσιεύεται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο προκήρυξη μεταξύ των εχόντων τα τυπικά προσόντα υπαλλήλων του Οργανισμού, στα οποία περιλαμβάνονται οπωσδήποτε πενταετής ερευνητική προϋπηρεσία σε Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας και ευδόκιμο ερευνητικό έργο.
4.         Οι προϊστάμενοι των Τομέων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας και των Εργαστηρίων των Ινστιτούτων Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας ορίζονται με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας και γνώμη του Συμβουλίου Έρευνας του οικείου Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας.
5.         Στα Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας λειτουργούν Συμβούλια Έρευνας, στα οποία μετέχει το σύνολο των υπαλλήλων της κατηγορίας Ερευνητών του κάθε Ινστιτούτου.
6.         Τα Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας έχουν πρωτογενή ικανότητα δικαιοπραξίας καθώς και τη δυνατότητα να καθίστανται συμβαλλόμενα μέρη υπό την επωνυμία τους, εκπροσωπούμενα από το Διευθυντή τους, αποκλειστικά για την υλοποίηση του ερευνητικού τους έργου και μετά από ειδική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Έναντι τρίτων χρησιμοποιούν τη δική τους επωνυμία και αναπτύσσουν ερευνητική πρωτοβουλία και δραστηριότητα στο θεματικό τους αντικείμενο. Για το σκοπό αυτό δύνανται να συνεργάζονται με ομοειδείς ερευνητικές μονάδες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, Υπουργεία και δημόσιες εθνικές και κοινοτικές αρχές καθώς και με τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα δυνάμει προγραμματικών συμφωνιών και χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας. Επίσης τα Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας μπορούν να αναλαμβάνουν επιδοτούμενα και χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο του γνωστικού τους πεδίου, στα οποία συμμετέχουν αυτοτελώς ως συμβαλλόμενο μέρος μετά από έγκριση του Δ.Σ.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Διασφάλιση της Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων

Άρθρο 18
Εθνική Πολιτική και Εθνικό Σύστημα
Διασφάλισης της Ποιότητας στον Αγροτικό Τομέα

1.         Ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Εθνικής Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας στον αγροτικό τομέα, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις εθνικές ανάγκες για την ανάπτυξη της αγροτοδιατροφικής πολιτικής και της αγροτικής οικονομίας και για την παροχή πλήρους συμβουλευτικής υποστήριξης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε θέματα διασφάλισης της ποιότητας στον αγροτικό τομέα.
2.         Η Εθνική Πολιτική Διασφάλισης της Ποιότητας στον αγροτικό τομέα υλοποιείται μέσω της εφαρμογής και της επίβλεψης ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Πλαισίου Διασφάλισης της Ποιότητας, το οποίο περιλαμβάνει:
α)         το σχεδιασμό, την εκπόνηση και τη θεσμική κατοχύρωση των Εθνικών Συστημάτων Πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
β)         την παροχή υπηρεσιών προτυποποίησης, ελέγχου και πιστοποίησης προς τους Έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και τροφίμων κατά τον προσφορότερο γι’ αυτούς τρόπο και με γνώμονα τις ανάγκες στήριξης των αγροτικών προϊόντων στις αγορές της χώρας αλλά και του εξωτερικού.
γ)         την υλοποίηση όλων των δράσεων προβολής και προώθησης προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας, ταυτότητας και προέλευσης και των Εθνικών Σημάνσεων και Σημάτων Πιστοποίησης και αναγνώρισής τους καθώς και των δράσεων ενημέρωσης των παραγωγών και των καταναλωτών επί θεμάτων διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και των εν γένει θεμάτων αγροτοδιατροφικής πολιτικής.
3.         Για την ενιαία λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διασφάλισης της Ποιότητας ανατίθεται στον Οργανισμό η ευθύνη της ανάπτυξης και λειτουργίας ενός Κέντρου Ηλεκτρονικής Διασύνδεσης όλων των αγροτικών επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων πιστοποιημένης ποιότητας καθώς και όλων των εμπλεκομένων φορέων στον έλεγχο, στην πιστοποίηση και στη διάθεση των προϊόντων στις αγορές. Σκοποί του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διασύνδεσης είναι η απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου και πιστοποίησης, η επίβλεψη ιδιωτικών φορέων ελέγχου και πιστοποίησης καθώς και η αμεσότητα ως προς την υποστήριξη των παραγωγών και των συναρμόδιων φορέων αλλά και ως προς την πληροφόρηση των καταναλωτών.

Άρθρο 19
Τυποποίηση - Σήματα

1.             Για τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων ανατίθενται στον Οργανισμό οι παρακάτω αρμοδιότητες τυποποίησης:
α)         Η σύνταξη, η έκδοση, η αναγνώριση και η διάθεση τυποποιητικών εγγράφων με τη μορφή εθνικών, κλαδικών, προαιρετικών προτύπων και πάσης φύσεως προδιαγραφών, πρωτοκόλλων, οδηγών και κανονισμών για τη διασφάλιση της ποιότητας, της ταυτότητας, της προέλευσης και των συστημάτων παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
β)         Η εκπόνηση, η έκδοση και η κατοχύρωση των πάσης φύσεως σημάτων ποιότητας ή σημάτων συμμόρφωσης ή σημάτων ταυτότητας ή σημάτων προέλευσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων καθώς και των συστημάτων παραγωγής τους.
2.         Τα τυποποιητικά έγγραφα και σήματα της προηγούμενης παραγράφου αποτελούν ιδιοκτησία του Οργανισμού και οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης τους από τρίτους καθορίζονται με την έκδοσή τους και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
3.         Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Οργανισμός ανακοινώνεται στις αρμόδιες ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές ως εθνικός οργανισμός τυποποίησης στο γεωργικό τομέα.

Άρθρο 20
Έλεγχος - Πιστοποίηση
Αξιολόγηση – Έγκριση – Επίβλεψη Φορέων και Προσώπων

1.         Για τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων ανατίθενται στον Οργανισμό οι παρακάτω αρμοδιότητες ελέγχου και πιστοποίησης:
α)         Η επίβλεψη, η προστασία, ο έλεγχος και η πιστοποίηση όλων των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, για τα οποία σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινοτική ή Εθνική νομοθεσία απαιτούνται η ένταξη, ο έλεγχος και η πιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, προέλευσης, ποιότητας και ταυτότητάς τους.
β)         Ο έλεγχος, η πιστοποίηση, η επίβλεψη και η προστασία των αγροτικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), των Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας (ΠΒΓ), των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) καθώς και κάθε άλλης κατηγορίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, για τα οποία προβλέπεται έλεγχος, πιστοποίηση, καταχώριση και επίβλεψη σύμφωνα με τη Κοινοτική ή την Εθνική Νομοθεσία.
γ)         Ο έλεγχος και η πιστοποίηση της συμμόρφωσης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων ή των διαδικασιών παραγωγής τους ή των συστημάτων ελέγχου τους προς προαιρετικά κλαδικά, εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές ή προς ισχύοντες εθνικούς, κοινοτικούς ή διεθνείς κανόνες και κώδικες με τη μορφή απονομής βεβαιώσεων, πιστοποιητικών, σημάτων ποιότητας, σημάτων συμμόρφωσης, σημάτων ταυτότητας, σημάτων προέλευσης ή πιστοποιητικών και σημάτων συστημάτων ποιότητας ή συστημάτων αγροπεριβαλλοντικής διαχείρισης.
δ)         Ο επίσημος έλεγχος της ποιότητας του νωπού αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος σύμφωνα με την Εθνική και τη Κοινοτική Νομοθεσία.
ε)         Η διαχείριση της παραγωγής της πρώτης ύλης όλων των ειδών γάλακτος.
στ)       Ο έλεγχος των ισοζυγίων γάλακτος όλων των μονάδων μεταποίησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων για τη νόμιμη χρήση όλων των ειδών γάλακτος ως πρώτη ύλη.
ζ)          Η τήρηση και ο έλεγχος των ισοζυγίων κρέατος όλων των μονάδων σφαγής, τεμαχισμού, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας κρεάτων.
η)         Ο έλεγχος της αγοράς των πάσης φύσεως πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων του παρόντος νόμου για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της πιστοποίησης και ορθής σήμανσής τους.
θ)         Οι αρμοδιότητες της καταργηθείσας Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος.
2.         Όλες οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης του παρόντος νόμου διενεργούνται από τον Οργανισμό σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις, που καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή με κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Οργανισμού.
3.         Ο Οργανισμός μπορεί να αναθέτει την εκτέλεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του σε φυσικά πρόσωπα κατάλληλης γεωτεχνικής ειδικότητας, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ελεγκτών-επιθεωρητών. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού καθορίζεται η αμοιβή τους, ενώ για τις δαπάνες μετακίνησής τους εφαρμόζονται όσα ισχύουν για το προσωπικό του Οργανισμού.
4.         Αρμοδιότητες ελέγχου και πιστοποίησης, οι οποίες προβλέπονται στον παρόντα νόμο, μπορεί να ανατίθενται σε διαπιστευμένους φορείς, στους οποίους χορηγείται έγκριση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από αιτιολογημένη γνώμη του Οργανισμού και οι οποίοι μετά την έγκρισή τους τίθενται στην επίβλεψη του Οργανισμού. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αξιολόγηση, την έγκριση και την επίβλεψη των πάσης φύσεως φορέων καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Οργανισμού.  

Άρθρο 21
Ειδικά Ανταποδοτικά Τέλη και Τέλη Επίβλεψης

1.         Για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Συστήματος Διασφάλισης της Ποιότητας στον αγροτικό τομέα επιβάλλονται υπέρ του Οργανισμού ειδικά ανταποδοτικά τέλη σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, τα οποία υπόκεινται στις διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Το είδος και το ύψος των τελών καθώς και η διαδικασία είσπραξής τους καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από πρόταση του ΔΣ του Οργανισμού.
2.         Σκοπός των ανταποδοτικών τελών είναι η κάλυψη των δαπανών ελέγχου, πιστοποίησης, χρήσης των χορηγουμένων σημάτων, τήρησης ειδικών μητρώων, προβολής και προώθησης των πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας και των δράσεων ενημέρωσης των καταναλωτών και των παραγωγών.
3.         Τέλη επίβλεψης επιβάλλονται στους φορείς, οι οποίοι τίθενται υπό την επίβλεψη του Οργανισμού σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 20. Τα τέλη αυτά καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών μετά από πρόταση του ΔΣ του Οργανισμού.
4.         Τα ανταποδοτικά τέλη και τέλη επίβλεψης καταβάλλονται σε ειδικούς λογαριασμούς υπέρ του Οργανισμού και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς που περιγράφονται στην παράγραφο 2.

Άρθρο 22
Μητρώα

1.        Για την εξυπηρέτηση των αναγκών της διασφάλισης της ποιότητας στον αγροτικό τομέα και την παροχή πληροφόρησης σε κάθε ενδιαφερόμενο ανατίθεται στον Οργανισμό η τήρηση των παρακάτω μητρώων:
α)         Μητρώο Πιστοποιημένων Προϊόντων.
β)         Μητρώο Πιστοποιημένων αγροτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων.
γ)         Μητρώο διαπιστευμένων φορέων Ελέγχου και Πιστοποίησης, που λειτουργούν υπό την επίβλεψη του Οργανισμού.
δ)         Μητρώο Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων.
ε)         Μητρώο Γεωργικών Συμβούλων.
στ)       Μητρώο ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος.
ζ)          Μητρώο ισοζυγίων γάλακτος και κρέατος.
η)          Μητρώο επιχειρήσεων γάλακτος.
θ)          Μητρώο επιχειρήσεων κρέατος.
ι)           Μητρώο στοιχείων ποιότητας γάλακτος.
ια)         Μητρώο ημερήσιων σφαγών.
2.        Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κατάρτισης και τήρησης των μητρώων καθώς και η δυνατότητα τήρησης επιπλέον μητρώων. Με όμοιες αποφάσεις καθορίζονται οι διαδικασίες για την αξιολόγηση, την έγκριση, την πιστοποίηση, την εκπαίδευση και τη διαρκή κατάρτιση και ενημέρωση των Ελεγκτών, των Επιθεωρητών και των Γεωργικών Συμβούλων.

Άρθρο 23
Κυρώσεις

1.         Για την εξυπηρέτηση των αναγκών της άσκησης των αρμοδιοτήτων ελέγχου, πιστοποίησης και επίβλεψης ανατίθενται στον Οργανισμό οι παρακάτω αρμοδιότητες:
α)         Η συγκρότηση και λειτουργία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών παρατυπιών και παραβάσεων.
β)         Η εισήγηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων κατά την άσκηση των ελεγκτικών και πιστοποιητικών διαδικασιών ή κατά τη διενέργεια επίβλεψης των φορέων.
2.             Η σύνθεση των επιτροπών παρατυπιών και παραβάσεων, οι διοικητικές κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους καθορίζονται ανά αντικείμενο ελέγχου, πιστοποίησης και επίβλεψης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 24
Προβολή – Προώθηση – Ενημέρωση

Για τη στήριξη της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής, την ανάδειξη της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, την προβολή και την προώθηση αγροτικών προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας και ταυτότητας καθώς και των σημάτων ποιότητας, ταυτότητας και προέλευσης στους παραγωγούς, στις αγορές και στους καταναλωτές ανατίθενται στον Οργανισμό οι παρακάτω αρμοδιότητες ενημέρωσης και πληροφόρησης τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων:
α)    Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και υποστήριξης των παραγωγών για την εφαρμογή και την ανάπτυξη συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, εν γένει συστημάτων παραγωγής βάσει κοινοτικών και εθνικών απαιτήσεων αλλά και συστημάτων ανάδειξης της ποιότητας, προώθησης και προβολής των σημάτων ποιότητας, ταυτότητας και προέλευσης.
β)    Ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η εφαρμογή Εθνικών ή Κοινοτικών Προγραμμάτων διαφήμισης, προώθησης και προβολής των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που υπόκεινται στον έλεγχο, στην πιστοποίηση και στην επίβλεψη του Οργανισμού.
γ)    Η παραγωγή τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών παραγωγών (προγραμμάτων, εκπομπών, ταινιών, «σποτ» κλπ) καθώς και η έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού για την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού και των καταναλωτών για τις εξελίξεις της ΚΑΠ, τον προγραμματισμό και τους στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αγροτική ανάπτυξη και τις πολιτικές ποιότητας στον αγροτικό τομέα, για την προώθηση της ποιότητας, της ταυτότητας και της προέλευσης των αγροτικών προϊόντων και των σημάτων αναγνώρισής τους καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
 Προσωπικό του Οργανισμού

Άρθρο 25
Κατηγορίες Προσωπικού

1.        Ο Οργανισμός στελεχώνεται από τις παρακάτω κατηγορίες προσωπικού:
α)         Ερευνητές, των οποίων οι οργανικές θέσεις ορίζονται σε εκατόν δεκαέξι (116).
β)         Υπάλληλοι Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, των οποίων οι οργανικές θέσεις ορίζονται σε τριακόσιες εξήντα (360) και από αυτές διακόσιες πενήντα τρεις (253) Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και εκατόν επτά (107) Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
γ)         Υπάλληλοι Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, των οποίων οι οργανικές θέσεις ορίζονται σε διακόσιες εβδομήντα εννέα (279).
2.        Με τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού καθορίζονται οι κλάδοι των υπαλλήλων ανά κατηγορία, ο αριθμός των οργανικών θέσεων κατά κλάδο, η κατανομή των θέσεων στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού, το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων, το σύστημα πειθαρχικού ελέγχου των υπαλλήλων καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά σε θέματα προσωπικού.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
Λειτουργία του Οργανισμού

Άρθρο 26
Οικονομική Διαχείριση και Λειτουργία

1.         Η οικονομική διαχείριση και η σύναψη των συμβάσεων προμηθειών υλικού, υπηρεσιών και έργων γίνονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και το Κανονισμό Προμηθειών και Οικονομικής Διαχείρισης του Οργανισμού.
2.         Ειδικά για την προκήρυξη διαγωνισμών, την αξιολόγηση προσφορών, τη κατακύρωση, τη σύναψη συμβάσεων και τα νόμιμα δικαιώματα των συμμετεχόντων στις διαδικασίες αυτές ισχύουν οι κείμενες διατάξεις του Κανονισμού Προμηθειών του Δημόσιου Τομέα.
3.         Οι αποδοχές, τα οδοιπορικά έξοδα και η ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του προσωπικού του Οργανισμού καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
4.         Οι πόροι του Οργανισμού προέρχονται από:
α)         την  ετήσια  επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
β)         την ετήσια  επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή άλλου φορέα.
γ)         τις πάσης φύσεως επιχορηγήσεις από Ευρωπαϊκούς Κοινοτικούς ή Διεθνείς Οργανισμούς.
δ)         τα έσοδα  από την εκτέλεση ερευνητικών και διδακτικών έργων, τη διάθεση προϊόντων  και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και ιδιώτες.
ε)         τα έσοδα από την εκτέλεση εργασιών ελέγχου, πιστοποίησης και επίβλεψης φορέων ελέγχου και πιστοποίησης.
στ)       τα έσοδα από την πώληση εκδόσεων του Οργανισμού.
ζ)          τα έσοδα από τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο ανταποδοτικά τέλη και τέλη επίβλεψης.
η)         τα έσοδα από την εκμετάλλευση της περιουσίας του.
ι)          τις δωρεές, τις χορηγίες και τις κάθε είδους παροχές τρίτων.
ια)        τα έσοδα των Γραφείων Διασύνδεσης και Εμπορίας των Γεωργικών Σχολών.
ιβ)        τα έσοδα από οποιαδήποτε άλλη πηγή σε εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου.
5.         Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζονται ζητήματα, που αφορούν στην επιβολή Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες και στα προϊόντα, που υπάγονται στο καθ’ ύλην αντικείμενο του Οργανισμού.
6.         Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για κάθε διαχειριστική πράξη επί των ακινήτων, τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα ή χρήση στον Οργανισμό.
7.         Με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού καταρτίζεται και  υποβάλλεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ετήσια Διαχειριστική Έκθεση Ακινήτων, στην οποία καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η πραγματική και νομική κατάσταση αυτών.

Άρθρο 27
Κανονισμοί Λειτουργίας και Κανονισμοί Εφαρμογής

1.         Μέσα σε δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού το Διοικητικό Συμβούλιο καταρτίζει και υποβάλλει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας, τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού και τον Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών, οι οποίοι εγκρίνονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2.         Με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού εγκρίνονται οι Κανονισμοί Εφαρμογής των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
Μεταβατικές, Τροποποιούμενες και Καταργούμενες Διατάξεις – Ισχύς του Νόμου

Άρθρο 28
Μεταβατικές Διατάξεις

1.         Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να εκχωρούνται στον Οργανισμό αρμοδιότητες σχετικές με την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση και τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες – κατά την θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου – δεν απονέμονται ρητώς σε αυτόν και ανήκουν σε υπηρεσίες του αντίστοιχου Υπουργείου.
2.         Ο «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – Δήμητρα» είναι καθολικός διάδοχος των περιουσιακών δικαιωμάτων και των νομικών και οικονομικών υποχρεώσεων α) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε), β) του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης «Ο.Γ.Ε.Ε.ΚΑ - ΔΗΜΗΤΡΑ», γ) του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGROCERT) και δ) του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑΚ).
3.         Μέχρι την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 1 και 2, του άρθρου 6 παρ. 1, 2 και 7 και του άρθρου 7 παρ. 1, 2 και 7 του νόμου αυτού εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 2, 3 και 4 της υπ’ αριθ. 188763/10-10-2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 2284 Β’).
4.         Οι υπάλληλοι, οι οποίοι κατέχουν θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης και προϊσταμένου της Υπηρεσίας Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, κατατάσσονται με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, αναδρομικά από την τοποθέτησή τους στη θέση αυτή και κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, στο βαθμό Α’ και σε αντίστοιχο ειδικού βαθμολογίου, όπου συντρέχει τέτοια περίπτωση, και λαμβάνουν τις αποδοχές Γενικού Διευθυντή. Στο βαθμό Α’ κατατάσσονται επίσης κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων ο Πρόεδρος του ΔΣ και ο Διευθύνων Σύμβουλος, εάν αυτοί είναι υπάλληλοι του Οργανισμού.
5.         Οι υπάλληλοι, οι οποίοι κατέχουν θέση προϊσταμένου Περιφερειακής Διεύθυνσης κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, κατατάσσονται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, αναδρομικά από τη τοποθέτησή τους στη θέση αυτή και κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, στο βαθμό Β’, εκτός αν πληρούν τις προϋποθέσεις για κατάταξη στο βαθμό Α’, και λαμβάνουν τις αποδοχές Διευθυντή. 
6.         Με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδίδεται μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, το μη ερευνητικό προσωπικό κατατάσσεται σε κλάδους και βαθμούς ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα και σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού. Οι κατατάξεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε προθεσμία δυο (2) μηνών από τη δημοσίευση του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι υπάλληλοι της κατηγορίας Ερευνητών διατηρούν τη βαθμίδα, την οποία κατείχαν κατά την μεταφορά τους στον Οργανισμό με την υπ’ αριθ. 184675/31-10-2011 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
7.         Υπάλληλοι του Οργανισμού, εκτός της κατηγορίας Ερευνητών, οι οποίοι πληρούν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, μπορούν με αίτησή τους μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δυο (2) μηνών από τη δημοσίευση του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να ζητήσουν τη κατάταξή τους στη κατηγορία των Ερευνητών και σε βαθμίδα αντίστοιχη των προσόντων τους χωρίς να προηγηθεί σχετική δημόσια προκήρυξη. Η κατάταξη γίνεται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
8.         Δικηγόροι, που υπηρετούσαν με έμμισθη εντολή στα συγχωνευθέντα στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - Δήμητρα νομικά πρόσωπα και κατετάγησαν σε θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας του Οργανισμού σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 10 της υπ’ αριθ. 188763/10-10-2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορούν εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να ζητήσουν την ένταξή τους σε κενή θέση προσωπικού της κατηγορίας Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η διανυθείσα προϋπηρεσία στη θέση του δικηγόρου αναγνωρίζεται για κάθε συνέπεια.
9.         Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου παύει αυτοδίκαια η απόσπαση των υπαλλήλων του Οργανισμού σε άλλους φορείς καθώς και των υπαλλήλων άλλων φορέων στον Οργανισμό. Οι υπάλληλοι αυτοί επανέρχονται στις υπηρεσίες, στις οποίες ανήκουν οργανικά. 
10.     Υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων μπορεί με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποσπώνται στον Οργανισμό για τρία έτη με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά και για ίσο χρονικό διάστημα.
11.     Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, ο οποίος λειτουργούσε στο πλαίσιο του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., μεταφέρεται στον Οργανισμό και η οργάνωση και λειτουργία του διέπεται από όσα ορίζονται στο άρθρο 14 του παρόντος νόμου.
12.     Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), που λειτουργούν με ευθύνη του Οργανισμού υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, συνεχίζουν να λειτουργούν μόνο για τις ανάγκες αποφοίτησης των σπουδαστών τους του σχολικού έτους 2011-2012 και δεν θα εισαχθούν σε αυτές νέοι σπουδαστές για το σχολικό έτος 2012-2013.
13.     Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας του Οργανισμού με:
α) το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών – Κληροδότημα Ιφ. Συγγρού
β) το Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο ΑΧΕΠΑ Βέλου Κορινθίας και
γ) κάθε άλλο κληροδότημα, το οποίο αφορά στις αρμοδιότητες του Οργανισμού, προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί σκοποί τους.
14.     Οι έξι περιφερειακές Εποπτείες του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.), που εδρεύουν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα καταργούνται από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού και οι αρμοδιότητές τους μεταβιβάζονται σε σχετικά Τμήματα, που συστήνονται σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση.
15.     Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ιδιωτικά πρότυπα, προδιαγραφές, κανονισμοί ή άλλα τυποποιητικά έγγραφα, που εφαρμόζονται για την πιστοποίηση Ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, μπορεί να υποβάλλονται στον Οργανισμό, προκειμένου μέσω της επίσημης διαδικασίας προτυποποίησης του άρθρου 19 να λαμβάνουν τη μορφή επισήμων προτυποποιητικών εγγράφων.
16.     Διατάξεις, οι οποίες αφορούν στη καταβολή τελών για την παροχή υπηρεσιών πιστοποίησης και επίβλεψης από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. –AGROCERT), συνεχίζουν να ισχύουν για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - Δήμητρα μέχρι την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου για τα ανταποδοτικά τέλη και τα τέλη επίβλεψης.
17.     Διατάξεις, οι οποίες αφορούν στην καταβολή εισφορών στον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ, συνεχίζουν να ισχύουν για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - Δήμητρα μέχρι την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου για τα ανταποδοτικά τέλη και τα τέλη επίβλεψης.
18.     Οι εγκεκριμένες μέχρι την έναρξη του παρόντος νόμου επιχορηγήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τα συγχωνευθέντα νομικά πρόσωπα καταβάλλονται εφ’ εξής στον Οργανισμό.
19.     Οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 7 έως 19 της υπ’ αριθ. 188763/10-10-2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 2284 Β’) εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 29
Καταργούμενες Διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη, που αντίκειται στις διατάξεις του.

Άρθρο 30
Ισχύς του Νόμου

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα                         , 2011
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 
 
 
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
 
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 
 
 
 
Α. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 
 
 
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
 
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
 
 
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
 
 
 
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
 
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
 
 
 
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
 
 
 
Α. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
 
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
 
 
 
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ