ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ


ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

 - ΣΥΛ.Ε.Ε.Γ.Ο -


                            

AΡΘΡΟ 1

Ονομασία – Έδρα – Χαρακτήρας

 

Ιδρύεται Πανελλήνιο Επαγγελματικό Σωματείο, συλλογικό όργανο των εργαζομένων στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»  με την ονομασία «Σύλλογος Εργαζομένων Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΣΥΛ.Ε.Ε.Γ.Ο).
Έδρα του Συλλόγου ορίζεται η έδρα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, στην Αθήνα.
Επίσης μπορούν να ιδρύονται και Τοπικά Παραρτήματα του Συλλόγου ως εξής:
Τοπικό Παράρτημα Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας,
με έδρα τη Λάρισα
Τοπικό Παράρτημα Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας,
με έδρα τα Ιωάννινα
Τοπικό Παράρτημα Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου,
με έδρα την Πάτρα
Τοπικό Παράρτημα Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο
Τοπικό Παράρτημα Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας-Θράκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη
AΡΘΡΟ 2

Σκοπός

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συνένωση όλων των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε ενιαία οργάνωση για την κοινή προσπάθεια μελέτης, προστασίας και προαγωγής των ηθικών, οικονομικών και επαγγελματικών τους συμφερόντων και δικαιωμάτων.

AΡΘΡΟ 3

Μέσα για την επιδίωξη των σκοπών

1. Με τις κοινές προσπάθειες, με όλες τις συνδικαλιστικές μορφές αγώνα και κάθε νόμιμο, θεμιτό αλλά και αποφασιστικό μέσο.
2. Με την ανάπτυξη της συνδικαλιστικής συνείδησης και του πολιτιστικού και πολιτικού επιπέδου των μελών του, με την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους, γιατί τα συμφέροντα, οι στόχοι και τα προβλήματά τους είναι γενικά συγγενή ή και ταυτόσημα.
3. Με την εξομάλυνση και εξάλειψη τυχόν κλαδικών ή άλλων τεχνικών αντιθέσεων μεταξύ των μελών και την παγίωση άρρηκτης ενότητας. Ο Σύλλογος προβάλλει και υπερασπίζει την βασική αρχή της ενότητας του Συνδικαλιστικού Κινήματος με ΕΝΑ Σωματείο, ΜΙΑ Ομοσπονδία, ΕΝΑ τοπικό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ΜΙΑ Γενική Συνομοσπονδία. Η ενότητα του Συνδικαλιστικού Κινήματος αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του Συλλόγου, γιατί η διάσπαση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
4. Με την προάσπιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας του Συλλόγου από κάθε εργοδοτική παρέμβαση και αντισυνδικαλιστική επιβουλή.
5. Με την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους άλλους εργαζόμενους, τμήμα των οποίων είναι και οι  εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», για την προώθηση γενικότερων αιτημάτων των εργαζομένων και την από κοινού με αυτούς προάσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, των δημοκρατικών θεσμών, της εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας, της ειρήνης και συνεργασίας όλων των λαών.
6. Με την συνεχή επαφή του Συλλόγου με τον Ελληνικό λαό και την ενημέρωσή του πάνω στο γενικότερο προβληματισμό που αναπτύσσουν τα μέλη του τόσο για την διεκδίκηση των αιτημάτων του όσο και για τα αντικείμενα της αγροτικής έρευνας, της αγροτικής εκπαίδευσης-κατάρτισης, της διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, καθώς και της προέλευσης και νόμιμης χρήσης της πρώτης ύλης  ώστε να αποβαίνουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
7. Με την διεκδίκηση της συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν το ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»  και το προσωπικό του.
8. Με διαβήματα στις Διοικητικές αρχές, με ανακοινώσεις στον τύπο, με συντονισμό της δράσης και συνεργασία με άλλους επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους και φορείς καθώς και με διεθνείς οργανώσεις.
9. Με την συμμετοχή σε ευρύτερες ενώσεις ή ομοσπονδίες ή διεθνείς ομοειδείς οργανώσεις ύστερα από απόφαση Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) που συνέρχεται ειδικά για το σκοπό αυτό.
10. Με την κατάρτιση, προώθηση και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ίδρυση Ταμείου αλληλοβοήθειας του οποίου οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας καθορίζονται με εσωτερικό κανονισμό που εγκρίνεται από Γ.Σ..
11. Με διαλέξεις, μορφωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, συνέδρια, έκδοση εντύπων  και με βοήθεια σε όλα τα μέλη του Συλλόγου.

AΡΘΡΟ 4

Μέλη

Μέλη του Συλλόγου εγγράφονται οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που έχουν συμπληρώσει δίμηνο απασχόληση στον τελευταίο χρόνο. Οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» που προέρχονται από τους οργανισμούς ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΛΟΓΑΚ δεν έχουν υποχρέωση συμπλήρωσης του εν λόγω διμήνου για να εγγραφούν. Εγγράφονται ακόμη οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε άλλης μορφής σύμβαση, διάρκειας πάνω από ένα χρόνο, που υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία.

AΡΘΡΟ  5
Εγγραφές – Συνδρομές

1. Η ιδιότητα του μέλους αποκτάται με έγγραφη αίτηση του ενδιαφερόμενου στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και καταβολή των τελών εγγραφής. Τα τέλη εγγραφής είναι 10€. Η ετήσια συνδρομή είναι 20€ και παρακρατείται από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», με τη συγκατάθεση των μελών, ( με Υπεύθυνη Δήλωσή του) από την αποζημίωσή τους, τον πρώτο μήνα κάθε έτους. Τα προηγούμενα ποσά μπορούν να τροποποιηθούν με απόφαση της Γ.Σ. Επίσης με απόφαση της Γ.Σ. μπορεί να αλλάξει ο τρόπος καθορισμού και καταβολής της συνδρομής μέλους.
2. Στην αίτηση του υπαλλήλου αναγράφονται: ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας και εργασίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, ασφαλιστικός φορέας, ειδικότητα, ηλεκτρονική διεύθυνση και ΑΜ βιβλιαρίου υγείας.
3. Το Δ.Σ. με απόφασή του εγκρίνει την αίτηση για την εγγραφή του αιτούντος στο μητρώο των μελών στην πρώτη μετά την κατάθεση της αιτήσεως συνεδρίασή του. Αν απορριφθεί η αίτηση ο ενδιαφερόμενος, μετά από έγγραφη απάντηση του Δ.Σ. που του δίνεται σε 10 ημέρες από την συνεδρίαση του Δ.Σ. που εξετάστηκε το θέμα, μπορεί να προσφύγει δευτεροβάθμια στην πρώτη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει σχετικά.

AΡΘΡΟ 6
Αποχώρηση -  Διαγραφή  Μελών

1. Κάθε μέλος δικαιούται να αποχωρήσει από το Σύλλογο με έγγραφη δήλωσή του προς το Δ.Σ. Η αποβολή της ιδιότητας του μέλους αρχίζει αμέσως μετά τη δήλωση, το μέλος όμως που αποχωρεί ευθύνεται απέναντι στο Σύλλογο για όσο χρόνο ήταν μέλος του.
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), διαγράφει από το μητρώο τα μέλη που απεβίωσαν ή που έπαψαν να εργάζονται στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ή που γράφτηκαν και σε δεύτερο επαγγελματικό σωματείο που λειτουργεί στο χώρο του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Επίσης πραγματοποιεί ετήσια δύο εκκαθαρίσεις του μητρώου μελών, τη μια στην αρχή του έτους και τη δεύτερη πριν την προκήρυξη αρχαιρεσιών.
3. Η έλλειψη απασχόλησης στο χώρο για εύλογο χρονικό διάστημα, ή μακροχρόνια ασθένεια ή απουσία για λόγους ανώτερης βίας ή η απόλυση από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» για όσο χρονικό διαρκεί τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο ή άλλη διοικητική αρχή και για ένα χρόνο ακόμα αν κριθεί από την Γ.Σ. η απόλυση άδικη και για δύο χρόνια ακόμα αν η απόλυση γίνει για συνδικαλιστικούς λόγους (οπότε ο Σύλλογος υποχρεώνεται σε κάθε δυνατή ενέργεια για την αποκατάσταση αυτών των μελών), δεν αποτελούν λόγο απώλειας της ιδιότητας του μέλους.

AΡΘΡΟ 7

Δικαιώματα μελών

1. Τα μέλη του Συλλόγου έχουν δικαίωμα να παραβρίσκονται στις Γ.Σ., να λαμβάνουν τον λόγο και να εκφράζουν τις απόψεις τους σε κάθε θέμα. Επίσης μετέχουν στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, μέσα από επιτροπές κλπ.
2. Όλα τα μέλη του Συλλόγου έχουν δικαίωμα να εκλέγουν και εκλέγονται εφόσον είναι ταμειακά εντάξει.
3. Τα μέλη του Συλλόγου, που κατέχουν θέση προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης ή προϊστάμενου Διεύθυνσης δεν έχουν δικαίωμα να εκλέγονται στα όργανα διοίκησης του άρθρου 11.
4. Έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις Γ.Σ. αν είναι ταμειακά εντάξει. Ταμειακά εντάξει είναι τα μέλη που έχουν πληρώσει τη συνδρομή του τρέχοντος έτους.
5. Έχουν το δικαίωμα του ελέγχου και της κριτικής των διοικητικών οργάνων στις Γ.Σ. και το δικαίωμα να ενημερώνονται για την οικονομική διαχείριση.
6. Τα μέλη είναι ισότιμα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.
7. Τα μέλη έχουν δικαίωμα έγγραφης αναφοράς στα Διοικητικά όργανα του Συλλόγου με υποχρέωση έγγραφης απάντησης μέσα σε 15 μέρες.
8. Τα μέλη έχουν δικαίωμα να πληροφορούνται οποιαδήποτε στοιχεία από το αρχείο του Συλλόγου.
AΡΘΡΟ 8

Υποχρεώσεις  μελών

1. Να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την πραγματοποίηση των σκοπών του Συλλόγου και την τήρηση του καταστατικού του.
2. Να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Δ.Σ., της  Εκτελεστικής Γραμματείας (Ε.Γ.) και της Γ.Σ. και να μην εμποδίζουν την εφαρμογή τους.
3. Να καταβάλλουν τακτικά τις συνδρομές τους.

AΡΘΡΟ 9

Πειθαρχικές  Ποινές

1. Μέλη που η συμπεριφορά τους είναι ασυμβίβαστη με τους σκοπούς  του Συλλόγου ή δεν πειθαρχούν στις νόμιμες αποφάσεις  του Δ.Σ., της Ε.Γ. και της  Γ.Σ., ή που διατηρούν ασυμβίβαστες σχέσεις με την εργοδοσία ή τα όργανά της ή που δρουν αντισυνδικαλιστικά ή αντισυναδελφικά ή αντιδημοκρατικά  ελέγχονται από τα όργανα του Συλλόγου βοηθούνται με επιμονή και υπομονή, προειδοποιούνται εγγράφως και εάν δεν συμμορφωθούν υφίστανται τις παρακάτω ποινές:
  α. Επίπληξη
  β. Προσωρινή αποβολή μέχρι 6 μήνες
  γ. Οριστική αποβολή
2. Για την επιβολή των ποινών επιλαμβάνεται το Δ.Σ. μετά από έγγραφη πρόταση οποιουδήποτε μέλους ή η Γ.Σ. μετά από έγγραφη πρόταση με τεκμηριωμένα στοιχεία του 1/10 των ταμειακά εντάξει μελών. Από τις παραπάνω πειθαρχικές ποινές ή με αριθμό επιβάλλεται με απόφαση του Δ.Σ. με απόλυτη πλειοψηφία αν παραβρίσκονται το λιγότερο τα ¾ των μελών του και έχει κληθεί προηγούμενα το υπό κατηγορία μέλος σε απολογία. Αν δεν είναι δυνατή η λήψη απόφασης από το Δ.Σ. το θέμα παραπέμπεται σε Γ.Σ. που αποφασίζει με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών. Η απόφαση της Γ.Σ. ή του Δ.Σ. γνωστοποιείται με έγγραφο στο τιμωρούμενο μέλος, όπου ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε περίπτωση αντισυνδικαλιστικής δράσης μέλους.
3. Οι σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. μπορούν να προσβληθούν σε Γ.Σ. μετά από προσφυγή του ενδιαφερόμενου μέλους μέσα σε 20 μέρες από την γνωστοποίηση της ποινής, που αποφασίζει σχετικά. Η μη παρουσίαση αδικαιολόγητα για απολογία του υπό κατηγορία μέλους ή η μη έγγραφη κατάθεση της στο Δ.Σ. ή την Γ.Σ. μετά από δύο συνεχείς έγγραφες κλήσεις, μπορεί κατά την κρίση τους να μην σταματήσει την διαδικασία για την επιβολή ποινής.
4. Οι ποινές με αριθμό β και γ επιβάλλονται μόνο με απόφαση Γ.Σ. όπως ορίζεται αναλυτικά παραπάνω, αφού πρώτα το υπό κατηγορία μέλος έχει κληθεί σε απολογία με προθεσμία 10 ημερών και αφού πρώτα του έχουν κοινοποιηθεί επίσημα όλα τα στοιχεία της καταγγελίας από το Δ.Σ. και έχει γίνει η απαιτούμενη προσπάθεια για την συμμόρφωσή του.

AΡΘΡΟ 10

Πόροι του Συλλόγου

1.  Πόροι του Συλλόγου είναι:
   α. Τα δικαιώματα εγγραφής των μελών.
   β. Οι συνδρομές των μελών.
   γ. Κάθε είδους οικονομική ενίσχυση, δωρεά ή πρόσθετη εισφορά, κληρονομιά ή κληροδοσία των μελών και άλλων νομικών ή φυσικών προσώπων (επώνυμα).
   δ. Εισπράξεις από εράνους, έντυπα του Συλλόγου, λαχειοφόρες αγορές, διαλέξεις, γιορτές και άλλες νόμιμες εκδηλώσεις.
2. Απαγορεύεται η αποδοχή οικονομικής ενίσχυσης από την εργοδοσία και τους εκπροσώπους της καθώς και από πολιτικές οργανώσεις και κομματικούς οργανισμούς.

AΡΘΡΟ 11

Διοίκηση του Συλλόγου

1. Τα διοικητικά όργανα του Συλλόγου είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και η Εκτελεστική Γραμματεία (Ε.Γ.).
2.Το Δ.Σ. έχει διετή θητεία και αποτελείται από 11 συμβούλους  ως ακολούθως:
 α)  Πρόεδρος
 β)   Αντιπρόεδρος, ο οποίος εκτελεί χρέη Προέδρου, σε περίπτωση απουσίας, κωλύματος ή ελλείποντος του τελευταίου.
γ)    Γενικός Γραμματέας
δ)    Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, ο οποίος εκτελεί χρέη Γενικού Γραμματέα, σε περίπτωση απουσίας, κωλύματος ή ελλείποντος του τελευταίου.
ε)    Ταμίας
ζ)    Αναπληρωτής Ταμίας, ο οποίος εκτελεί χρέη Ταμία, σε περίπτωση απουσίας, κωλύματος ή ελλείποντος του τελευταίου.
η)    Πέντε (5) συμβούλους.
που εκλέγονται από τις γενικές αρχαιρεσίες του Συλλόγου.

3. Το Δ.Σ. συνεδριάζει μέσα σε επτά (7) ημέρες από την ημέρα ανακήρυξης των συμβούλων του με πρωτοβουλία του συμβούλου ή του ψηφοδελτίου, που έλαβε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, ο οποίος εκτελεί χρέη προσωρινού Γραμματέα. Στην πρώτη αυτή Συνεδρίαση, οι σύμβουλοι του Δ.Σ. εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και Ταμία, που αποτελούν και το Προεδρείο του Δ.Σ.. Στη συνέχεια εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία ο Αναπληρωτής Ταμίας, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους πέντε (5) αποτελούν τους συμβούλους του Δ.Σ..   

4. Η Ε.Γ. αποτελείται από 5 μέλη. Οι σύμβουλοι που εκλέχθηκαν στο Προεδρείο του ΔΣ, με την αντίστοιχη ιδιότητα που κατέχουν σε αυτό αποτελούν τα μέλη της Ε.Γ.    

AΡΘΡΟ 12                  

Καθήκοντα Δ.Σ. και Ε.Γ.

1.  Το Δ.Σ. έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, διαμορφώνει το γενικό προγραμματισμό της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, τις εισηγήσεις στη Γ.Σ. για τα ιδιαίτερης σημασίας θέματα και γενικά αποφασίζει για τα σοβαρότερα ζητήματα και υποθέσεις του Συλλόγου (ενδεικτικά αναφέρονται τα θεσμικά θέματα, θέματα εμπιστοσύνης Ε.Γ. θέματα πειθαρχικών ποινών). Το Δ.Σ. προγραμματίζει το πλαίσιο δράσης της Ε.Γ., ελέγχει την Ε.Γ. και μπορεί να αλλάξει ή να ανακαλέσει οποιαδήποτε απόφαση ή πράξη της .
2. Η Ε.Γ. φροντίζει για την υλοποίηση των αποφάσεων των Γ.Σ. και του Δ.Σ., διαχειρίζεται μέσα στα πλαίσια του προγράμματός τους τις υποθέσεις του Συλλόγου και εισηγείται στο Δ.Σ. ή τη Γ.Σ, για κάθε θέμα που κρίνει αναγκαίο.
Όλες οι αποφάσεις και τα πρακτικά της Ε.Γ. κοινοποιούνται υποχρεωτικά στο Δ.Σ. στο οποίο και λογοδοτεί.

Το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να τηρεί τα παρακάτω βιβλία:
   α.  Πρωτόκολλο εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων.
   β.  Μητρώα μελών του Συλλόγου.
   γ.  Πρακτικά συνεδριάσεων Γ.Σ., Δ.Σ. και Ε.Γ.
   δ.  Εισπράξεων και πληρωμών.
   ε.  Περιουσίας.
 στ.  Φάκελο εισερχομένων εγγράφων .
   ζ.  Φάκελο εξερχομένων εγγράφων .
Το  νέο Δ.Σ. παραλαμβάνει από το απερχόμενο τα βιβλία, τα οικονομικά και την περιουσία του Συλλόγου με ενυπόγραφο πρακτικό.

3. Η  Ε.Γ. μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για στάσεις εργασίας και το Δ.Σ. αποφάσεις για κήρυξη απεργίας, στάσεις εργασίας και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

AΡΘΡΟ 13

Συνεδριάσεις Δ.Σ. και E.Γ.

1. Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά κάθε 45 μέρες και έκτακτα όταν το ζητήσουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας ή  η Ε.Γ ή τέσσερις (4) σύμβουλοι του ΔΣ, οπότε συνέρχεται το αργότερο μέσα σε 3 μέρες από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης. Στην περίπτωση της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο από την πλειοψηφία των μελλών του Δ.Σ, οι συνεδριάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη. Οι προσκλήσεις γενικά είναι έγγραφες, εμπεριέχουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και γνωστοποιούνται όπως παρακάτω:
α) Για τακτικές πριν 5 μέρες.
β) Για έκτακτες περιπτώσεις πριν 3 μέρες.
γ)Για κατεπείγουσες περιπτώσεις πριν μια μέρα έστω και με τηλεφωνική ή ηλεκτρονική ειδοποίηση. Στις κατεπείγουσες περιπτώσεις δεν συζητούνται θέματα εκλογών, εμπιστοσύνης και προσωπικά.
2.  Οι προσκλήσεις και οι ημερήσιες διατάξεις διατυπώνονται και υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ.. Επίσης μπορούν να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη τρέχοντα θέματα που προτείνει κάθε σύμβουλος, εκτός από θέματα εκλογών, εμπιστοσύνης και προσωπικά, εφόσον γίνουν αποδεκτά με πλειοψηφία των μελών του ΔΣ που είναι παρόντα.
3.  Για  να υπάρχει απαρτία πρέπει να παρευρίσκεται η  απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των συμβούλων, εκτός από τις περιπτώσεις των άρθρων που απαιτείται ειδική απαρτία. Οι αποφάσεις του οργάνου λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία των παρόντων συμβούλων εκτός από τις περιπτώσεις των άρθρων, όπου απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Οι ψηφοφορίες είναι φανερές εκτός από αυτές που γίνονται για εκλογές οργάνων, προσωπικά ζητήματα, θέματα εμπιστοσύνης, απεργίας και στάσης εργασίας.
4. Η Ε.Γ. συνεδριάζει τακτικά κάθε 15θήμερο και έκτακτα όταν το ζητήσουν ο Πρόεδρος ή ο Γεν. Γραμματέας ή 2 μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, οπότε συνέρχεται μέσα σε 2 μέρες από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης. Η πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση γνωστοποιείται το λιγότερο 3 μέρες πριν, εκτός από τις επείγουσες περιπτώσεις που το όργανο μπορεί να συνεδριάσει την ίδια μέρα.
5. Η διαδικασία της ημερήσιας διάταξης γίνεται αντίστοιχα όπως και στην παράγραφο 2.
6. Για να υπάρχει απαρτία, πρέπει να παρευρίσκεται η απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των συμβούλων, εκτός από την περίπτωση του άρθρου 9 που απαιτείται ειδική απαρτία. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία των παρόντων μελών εκτός από τις περιπτώσεις των άρθρων που απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Οι ψηφοφορίες είναι φανερές εκτός από αυτές που γίνονται για προσωπικά ζητήματα, απεργία και στάση εργασίας.
7. Οι λεπτομέρειες των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και Ε.Γ. περιλαμβάνονται σε ειδικά εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που ψηφίζεται από το Δ.Σ. που μέχρι την κατάρτιση του δεν εμποδίζεται η λειτουργία των ανώτερων οργάνων.
8. Οι πρόεδροι των Τριμελών Τοπικών Επιτροπών, έχουν δικαίωμα να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ, έχοντας δικαίωμα λόγου, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.
9. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. και Ε.Γ. είναι ανοικτές για τα μέλη του Συλλόγου εκτός και αν αποφασίσει αλλιώς το όργανο που συνεδριάζει.

AΡΘΡΟ 14

Θητεία του Δ.Σ. και Ε.Γ.

1. Η θητεία του Δ.Σ. είναι 2ετής. Η Γ.Σ. που συνέρχεται ειδικά μετά από έγγραφη πρόταση του 1/3 των ταμειακά εντάξει μελών, μπορεί να καθαιρέσει το Δ.Σ. στη διάρκεια της θητείας του, με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και απαρτία του ½ των ταμειακά εντάξει μελών. Επίσης το Δ.Σ. καθαιρείται αν στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που μεσολαβεί στο ενδιάμεσο της θητείας του, καταψηφιστεί ο ετήσιος απολογισμός του με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και με απαρτία το λιγότερο του 1/3  των ταμειακά εντάξει μελών
2. Στις περιπτώσεις καθαίρεσης και στην ίδια συνεδρίαση ορίζεται ημερομηνία αρχαιρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25. Στο διάστημα μέχρι την ανακήρυξη του νέου Δ.Σ. η Κ.Ε.Ε. (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή) διεκπεραιώνει και κάθε επείγον θέμα που αφορά το Σύλλογο. 
3. Η θητεία της Ε.Γ. είναι επίσης διετής. Το Δ.Σ. μετά από έγγραφη πρόταση τουλάχιστον 4 συμβούλων μπορεί σε ειδική συνεδρίαση να ανακαλέσει την Ε.Γ. ή κάποιο μέλος της στη διάρκεια  της θητείας της με απόφαση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των συμβούλων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται νέα Ε.Γ. από τα μέλη του Δ.Σ.  Επίσης η Ε.Γ. μπορεί να ανακληθεί με απόφαση Γ.Σ. που συνέρχεται έπειτα από έγγραφη πρόταση του 1/7 των ταμειακά εντάξει μελών και με  απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών σε απαρτία του ¼ των ταμειακά εντάξει μελών.

AΡΘΡΟ 15

Αντικατάσταση  μελών Δ.Σ. και Ε.Γ.

1. H επί 2 συνεχείς τακτικές συνεδριάσεις αδικαιολόγητη απουσία μέλους του Δ.Σ. θεωρείται σαν παραίτηση μετά προηγούμενη απολογία του στο Δ.Σ. Η μη παρουσίαση πάλι αδικαιολόγητα για απολογία ή η μη έγγραφη κατάθεσή της μετά 2 συνεχείς έγγραφες κλήσεις, μπορεί να μη σταματήσει κατά την κρίση του Δ.Σ., την διαδικασία για την αντικατάσταση του μέλους του. Το αποβαλλόμενο μέλος μπορεί να προσφύγει στην πρώτη Γ.Σ.
2. Κάθε μέλος του Δ.Σ. μπορεί να  απολέσει την ιδιότητά του μεμονωμένα με απόφαση ειδικής Γ.Σ. μετά από έγγραφη πρόταση του 1/10 των ταμειακά εντάξει μελών που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και απαρτία του 1/3 των ταμειακά εντάξει μελών. Κάθε μέλος ελέγχεται και πειθαρχικά όπως προβλέπεται παραπάνω.
3. Επίσης  αντικατάσταση γίνεται με υποβολή παραίτησης και αποδοχής της από το Δ.Σ. ή στην αντίθετη περίπτωση εμμονής του  υπό παραίτηση συμβούλου.
4. Η αντικατάσταση σε κάθε περίπτωση γίνεται από το επόμενο κατά σειρά επιτυχίας μέλος του ιδίου συνδυασμού.
5. Σε περίπτωση που λείπουν αναπληρωματικά μέλη για να συμπληρώσουν το Δ.Σ. τότε μέσα σε 40 μέρες καλείται Γ.Σ. που εκλέγει νέα μέλη για την συμπλήρωση των κενών θέσεων. Απαιτείται στην περίπτωση αυτή απαρτία το λιγότερο του 1/3 των ταμειακά εντάξει μελών.
6. Κάθε μέλος της Ε.Γ. μπορεί να παυτεί μεμονωμένα από το Δ.Σ. σε ειδική συνεδρίαση μετά από έγγραφη πρόταση το λιγότερο δύο συμβούλων, με απαρτία 8 συμβούλων και πλειοψηφία 60%. Η αναπλήρωση μέλους της Ε.Γ. γίνεται με συμπληρωματική εκλογή.

AΡΘΡΟ 16

Αρμοδιότητες των μελών του Δ.Σ. και της Ε.Γ.

1. Ο Πρόεδρος συγκαλεί το Δ.Σ. και την Ε.Γ., διευθύνει τις συνεδριάσεις τους, εκπροσωπεί το Σύλλογο (μαζί με το Γενικό Γραμματέα) σε κάθε αρχή και στα Δικαστήρια. Υπογράφει μαζί με τον Γεν. κάθε έγγραφο που αφορά το Σύλλογο, συγκαλεί τη Γ.Σ. μαζί με τον Γενικό Γραμματέα μετά από απόφαση του Δ.Σ. ή της Ε.Γ. και λογοδοτεί σ΄ αυτή για λογαριασμό του Δ.Σ. και της Ε.Γ.
2. Ο Αντιπρόεδρος συνεργάζεται με τον Πρόεδρο για την προώθηση των υποθέσεων του Συλλόγου και αναπληρώνει τον Πρόεδρο σ΄ όλες τις αρμοδιότητες του σε περίπτωση απουσίας, κωλύματος ή ελλείποντος.
3. Ο Γενικός Γραμματέας εκτός από τις παραπάνω αρμοδιότητές του διευθύνει το γραφείο του Συλλόγου, τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ και της Ε.Γ., φυλάει το αρχείο και την σφραγίδα, και διεκπεραιώνει την αλληλογραφία του Συλλόγου.
Ο Γ.Γ προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. σε συζήτηση θεμάτων εμπιστοσύνης για τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο .Σε περίπτωση θεμάτων εμπιστοσύνης για την Ε.Γ. πρόεδρος εκλέγεται σύμβουλος του Δ.Σ. που δεν μπορεί να είναι μέλος της Ε.Γ. Έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει το Δ.Σ. σε περίπτωση που ο προβλεπόμενος αριθμός συμβούλων ζητήσει έκτακτα τη σύγκληση του Δ.Σ. και της Ε.Γ. και η Ε.Γ. αρνηθεί να το κάνει μέσα στις τακτές προθεσμίες. Είναι αρμόδιος για την οργανωτική προετοιμασία των συνδικαλιστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου (διαλέξεις, συγκεντρώσεις, πορείες κλπ), την σύνδεση της Ε.Γ. με τα παραρτήματα του Συλλόγου και τους άλλους συλλογικούς φορείς και οργανώσεις, (μαζί με τον Πρόεδρο), καθώς και την εποπτεία της έκδοσης και διανομής των εντύπων του Συλλόγου μαζί με τον Πρόεδρο.
4. Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας βοηθά το Γενικό Γραμματέα στην άσκηση των καθηκόντων του και τον αναπληρώνει σε όλες τις αρμοδιότητές του σε περίπτωση απουσίας του. Τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. που υπογράφονται από όλα τα μέλη του.
5. Ο Ταμίας και ο Αναπληρωτής Ταμίας έχουν την οικονομική διαχείριση του Συλλόγου, τηρώντας γι΄ αυτό τα νόμιμα βιβλία και χορηγώντας αποδείξεις με την υπογραφή του για τους πόρους του Συλλόγου που εισπράττονται. Καταθέτουν στην τράπεζα με τόκο τα χρήματα που ξεπερνούν το ποσό των 500€. Δεν μπορούν να πληρώνουν ποσά χωρίς την έγκριση του Προέδρου και του Γ.Γραμματέα ή της Ε.Γ., ανάλογα.
΄Εχουν δικαίωμα να εγκρίνουν δαπάνες, ανά έτος: α. Ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας μέχρι 200 €, β. η Ε.Γ. μέχρι. 1500€, γ. το Δ.Σ. απεριόριστα, εφόσον όμως βρίσκονται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε από τη Γ.Σ.
6. Στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και της Ε.Γ. μπορούν να ανατεθούν ιδιαίτερα καθήκοντα κατόπιν σχετικών αποφάσεων του ΔΣ που θα περιληφθούν στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. και της Ε.Γ. Η ευθύνη του Δ.Σ. για το Σύλλογο είναι συλλογική.

AΡΘΡΟ 17

Σωματειακές Ομάδες

Η Γ.Σ. ή το Δ.Σ. μπορούν να συστήνουν σωματειακές ομάδες μελέτης γενικών ή ειδικών θεμάτων που αφορούν το Σύλλογο κατά τόπους δουλειάς. Οι ομάδες λειτουργούν σαν βοηθητικά όργανα της Διοίκησης του Συλλόγου με εισηγητικό χαρακτήρα.

AΡΘΡΟ 18

Εκπροσώπηση του Συλλόγου

1. Ο Σύλλογος εκπροσωπείται στις Διοικητικές ή Δικαστικές Αρχές καθώς και απέναντι σε κάθε τρίτο από τον Πρόεδρο και μαζί με τον Γενικό Γραμματέα που πριν εγείρουν αγωγή ή προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Γ.Σ. ή του Δ.Σ. ή της Ε.Γ. ανάλογα, σχετικά με τον χειρισμό που θα ακολουθήσουν στην προώθηση των υποθέσεων του Συλλόγου. Στην εκπροσώπηση σε Διοικητικές Αρχές  μπορεί να παρίσταται και οποιοδήποτε μέλος του Συλλόγου ορίσει η Γ.Σ.
2. Τον Πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας του αντικαθιστά ο Αντιπρόεδρος
3.  Τον Γενικό Γραμματέα σε περίπτωση απουσίας του αντικαθιστά ο Αναπληρωτής  Γενικός Γραμματέας.
4. Ο Σύλλογος σε περιπτώσεις συμμετοχής σε μεικτές επιτροπές, συνέδρια, διαλέξεις, διάφορες κοινωνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, μπορεί να εκπροσωπεί και οποιοδήποτε μέλος του, αφού εξουσιοδοτηθεί κατάλληλα από την Ε.Γ.
5. Ο Σύλλογος εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Ο. από μέλος του και τον αναπληρωτή του, οι οποίοι αναδεικνύονται με αρχαιρεσίες (άρθρο 24 του καταστατικού). Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Ο., για κάθε θέμα λειτουργεί  με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Συλλόγου ή - εφόσον θέμα έχει περάσει στη Γενική Συνέλευση, για λόγους λήψης απόφασης – με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης. Σε περίπτωση κωλύματος εκπροσώπου, το Σύλλογο εκπροσωπεί στο ΔΣ του ΕΛ.Γ.Ο., μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, το οποίο ορίζεται από το ίδιο το όργανο, κατά περίπτωση.

AΡΘΡΟ 19

Ελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε.)
1. Η Ελεγκτική Επιτροπή είναι τριμελής, με δύο αναπληρωματικά μέλη και εκλέγεται στις ίδιες αρχαιρεσίες με το Δ.Σ. Μετά από την εκλογή της συγκροτείται σε σώμα εκλέγοντας Πρόεδρο και Γραμματέα. Η θητεία της είναι διετής.

2. Η Ελεγκτική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της οικονομικής διαχείρισης του Συλλόγου από τα διοικητικά του όργανα. Ειδικότερα εποπτεύει και ελέγχει τις οικονομικές – διαχειριστικές πράξεις του Δ.Σ. της Ε.Γ. και του Ταμία κυρίως, για το αν συμφωνούν  με τις διατάξεις του νόμου, του καταστατικού και των αποφάσεων της Γ.Σ.

Δικαιούται να εξετάζει τα σχετικά με την οικονομική κατάσταση έγγραφα και βιβλία του Συλλόγου καθώς και το περιεχόμενο του ταμείου. Σε όλες τις περιπτώσεις ελέγχεται η νομιμότητα των ενεργειών και όχι η σκοπιμότητα. Ο έλεγχος μπορεί να γίνεται συνεχώς και υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο κατά το τέλος του διαχειριστικού έτους, οπότε συντάσσεται σχετική έκθεση και υπογράφεται από τα μέλη της Ε.Ε. και υποβάλλεται μαζί  με τον οικονομικό απολογισμό του Δ.Σ. στην τακτική Γ.Σ. Σε περίπτωση διαπίστωσης κακοδιαχείρισης ενημερώνει εγγράφως το ΔΣ, το οποίο είναι υποχρεωμένο να συγκληθεί εκτάκτως προκειμένου να αντικρούσει. Εάν η ΕΕ εμμένει στην άποψή της, τότε το ΔΣ υποχρεούται να συγκαλέσει έκτακτη ΓΣ σύμφωνα με αναφερόμενα στο καταστατικό. Η Ε.Ε. κρατάει βιβλίο πρακτικών, όπου καταχωρούνται οι σχετικές εκθέσεις που συντάσσει προς τη Διοίκηση και την Γ.Σ.  Μέλη του Δ.Σ. και των Τ.Τ.Ε. δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ε.Ε.

AΡΘΡΟ 20
Γενικές Συνελεύσεις – Συγκεντρώσεις
1. Η Γενική Συνέλευση είναι το κυρίαρχο όργανο του Συλλόγου και αρμόδια για κάθε θέμα που το αφορά. Οι αποφάσεις της είναι έγκυρες εφόσον παίρνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού που είναι υποχρεωτικές για τα μέλη του Συλλόγου. Οι Γ.Σ. διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Η τακτική Γ.Σ. γίνεται μια φορά το χρόνο στο διάστημα από 20 Οκτώβρη έως 30 Νοέμβρη ενώ έκτακτα μετά από απόφαση του Δ.Σ. ή της Ε.Γ. ή από έγγραφη αίτηση του 1/5 των ταμειακά εντάξει μελών, οπότε στην τελευταία περίπτωση (μετά από αίτηση μελών), το ΔΣ είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει Γ.Σ. μέσα σε 15 μέρες με ελάχιστο όριο απαρτίας το 1/4 των ταμειακά εντάξει μελών
2.  Η ημερήσια διάταξη της Γ.Σ. καθορίζεται σύμφωνα με τα θέματα που για την συζήτησή τους τα αρμόδια όργανα ζήτησαν την σύγκληση Γ.Σ.
3.  Στην Γ.Σ. έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα ταμειακά εντάξει μέλη του Συλλόγου.
4. Η Γ.Σ. διευθύνεται από τριμελές Προεδρείο που αποτελείται από Πρόεδρο και δύο Γραμματείς που υπογράφει τα σχετικά πρακτικά και εκλέγεται από την Γ.Σ. Με επιφύλαξη των σχετικών διατάξεων του νόμου και των άρθρων για τα οποία απαιτείται ειδική απαρτία, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις για την σύγκληση της Γ.Σ. απαιτείται η παρουσία κατά την έναρξή της, του ¼ το λιγότερο, των ταμειακά εντάξει μελών. Εάν δεν σημειωθεί απαρτία, καλείται νέα το αργότερο μέχρι 7 μέρες με τα ίδια θέματα. Η απαρτία κατά την έναρξή της δεν μπορεί να είναι κάτω από το 1/5 των ταμειακά εντάξει μελών. Εάν δεν βρεθεί σε απαρτία και η δεύτερη σύγκληση, καλείται τρίτη μέσα σε 7 μέρες με τα ίδια και πάλι θέματα. Η απαρτία της δεν μπορεί να είναι κάτω από το 1/6  των ταμειακά εντάξει μελών. Στην περίπτωση που και στην τρίτη σύγκληση δεν συγκεντρωθεί απαρτία, η Γ.Σ. αναβάλλεται και για να συγκληθεί νέα Γ.Σ. με τα ίδια θέματα θα πρέπει να περάσουν το λιγότερο 10 μέρες, οπότε ισχύει πάλι η παραπάνω σειρά συγκλήσεων και απαρτιών.
5. Με απόφαση Γ.Σ. μπορεί να καθορίζεται Πανελλαδική Ψηφοφορία για σοβαρά ζητήματα του Συλλόγου (Κανονισμών και άλλων θεσμικών ζητημάτων) με την ίδια διαδικασία του άρθρου 24 για τις αρχαιρεσίες. Τα ζητήματα αυτά μπαίνουν κατάλληλα με μορφή προτάσεων ή ερωτημάτων από την Γ.Σ. που αποφασίζει και την Πανελλαδική ψηφοφορία.
6. Με απόφαση της Γ.Σ. είναι δυνατή, εφόσον τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν έχουν εξαντληθεί ή υπάρχει σοβαρός λόγος συνδικαλιστικής ετοιμότητας, η παραμονή της Γ.Σ. ανοιχτής και η συνέχιση των εργασιών της για την επόμενη μέρα.
7. Επίσης με ευθύνη του Προεδρείου του Συλλόγου και ύστερα από σχετικές αποφάσεις των Ε.Γ. ή Δ.Σ. ή Γ.Σ. μπορεί να γίνονται συγκεντρώσεις μελών ή άλλες κινητοποιήσεις στους χώρους εργασίας ή άλλα κατάλληλα μέρη, για την ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και προβολή των αιτημάτων.

AΡΘΡΟ 21

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση

1. Οι προσκλήσεις σε ΓΣ είναι γραπτές και κοινοποιούνται στα μέλη με φροντίδα του Γενικού Γραμματέα, το λιγότερο 10 μέρες πριν την σύγκλησή της. Επίσης τοιχοκολλούνται στα γραφεία του Συλλόγου και στους χώρους εργασίας. Σε επείγουσες περιπτώσεις που δεν αφορούν όμως θέματα εμπιστοσύνης, προσωπικά, αρχαιρεσιών, προσχώρησης σε δευτεροβάθμια οργάνωση και τροποποίησης καταστατικού, μπορεί η Γ.Σ. να συγκληθεί σε συντομότερο διάστημα (το λιγότερο 3 μέρες) ακόμη και με τοιχοκόλληση της πρόσκλησης, με κάθε πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο (e-mail, επίσημη ιστοσελίδα/blog του συλλόγου), ακόμα και προφορικό.

2.  Στις προσκλήσεις απαραίτητα αναφέρονται η ημερομηνία, η ακριβής ώρα, ο χώρος και τα θέματα που θα συζητηθούν. Μέσα στα θέματα, εφόσον πρόκειται για τις κάθε 2ετία τακτικές Γ.Σ., πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνονται:

α. Έκθεση διοικητικού απολογισμού.
β. Έκθεση οικονομικού απολογισμού
γ. Έκθεση  προϋπολογισμού για τη νέα χρήση.
δ. Ανάδειξη  Εφορευτικής Επιτροπής.
ε. Έγκριση ή όχι απολογισμού και προϋπολογισμού.
στ. Προκήρυξη αρχαιρεσιών και ανακοίνωση υποψηφιοτήτων.
ζ. Προγραμματικές δηλώσεις συνδυασμών και υποψηφίων.
η. Προτάσεις και γενικές κατευθύνσεις για την δραστηριότητα του Συλλόγου.
3. Αν πρόκειται για τις τακτικές που μεσολαβούν στην 2ετία, δεν χρειάζεται η αναγραφή των με αριθμό (δ), (στ), και (ζ) θεμάτων, που όμως μπαίνουν υποχρεωτικά στην ημερήσια διάταξη στην περίπτωση καταψήφισης του απολογισμού, οπότε σύμφωνα με το άρθρο 15 προκηρύσσονται αρχαιρεσίες.

AΡΘΡΟ 22

Διαδικασία στη  Γ.Σ.

1. Η Γ.Σ. συζητεί και παίρνει αποφάσεις μόνο για τα θέματα που αναγράφονται στην πρόσκληση. Μπορεί με απόφαση της Γ.Σ. με πλειοψηφία των παρόντων να μπει θέμα (όχι όμως εμπιστοσύνης, προσωπικό, εκλογών, προσχώρησης σε δευτεροβάθμια οργάνωση, τροποποίησης καταστατικού), που δεν αναγράφεται στην πρόσκληση και να συζητηθεί τελευταίο στην ημερήσια διάταξη. Οι αποφάσεις παίρνονται με σχετική πλειοψηφία των παρόντων μελών εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά από το καταστατικό για κάποιο θέμα.
2. Και για  τα θέματα (α), (β) και (γ)  του προηγούμενου άρθρου προηγείται έκθεση του Δ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής και κατόπιν γράφονται ομιλητές που ασκούν κριτική.

3. Για το θέμα (δ) ανάδειξη «Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής» είτε: α) εκλέγεται με απλή αναλογική ψηφοδελτίων ή με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ολιγοσταυρία (3 σταυροί) πενταμελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.) που αναλαμβάνει την διενέργεια των ψηφοφοριών για τα θέματα, (ε) και αρχαιρεσιών. Οι υποψηφιότητες για την Κ.Ε.Ε. υποβάλλονται στο Γενικό Γραμματέα 2 μέρες πριν την έναρξη της Γ.Σ. και με φροντίδα της Ε.Γ. εκτυπώνονται τα σχετικά ψηφοδέλτια, ώστε να μοιραστούν στα μέλη στην αρχή της Γ.Σ. ή σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψηφιότητες, β) πραγματοποιείται κλήρωση (βλέπε άρθρο 25).
Για το θέμα (ε) γίνεται ψηφοφορία για την έγκριση ή όχι του απολογισμού και προϋπολογισμού σε κάθε περίπτωση χωριστά. Για το θέμα (στ) γίνεται η προκήρυξη των αρχαιρεσιών και η ανακοίνωση των συνδυασμών και των υποψηφίων.
4. Στο θέμα (ζ) αναπτύσσουν τις προγραμματικές θέσεις τους, εκπρόσωποι των συνδυασμών και οι υποψήφιοι για τις αρχαιρεσίες.
5.  Για το θέμα (η) προηγείται εισήγηση πάνω σε γενικές προγραμματικές κατευθύνσεις του Συλλόγου για τον επόμενο χρόνο από το Δ.Σ. ακολουθεί κριτική της εισήγησης καθώς και προτάσεις ομιλητών – μελών και στο τέλος γίνονται οι σχετικές ψηφοφορίες για την έγκριση ή όχι όλων των προτάσεων.
6.  Οι ψηφοφορίες για θέματα εκλογών γενικά, εμπιστοσύνης, έγκρισης λογοδοσίας, προσωπικά ζητήματα, απεργίας, προσχώρησης σε δευτεροβάθμια οργάνωση είναι μυστικές. Κάθε ψηφοφορία για τα παραπάνω θέματα που δεν είναι μυστική είναι άκυρη. Οι ψηφοφορίες για εκλογή Προεδρείου Γ.Σ. και όλα τα υπόλοιπα θέματα γίνονται με φανερή ατομική ψηφοφορία. Για όσα θέματα που αφορούν την Γ.Σ. δεν προβλέπει το καταστατικό και ο Νόμος αποφασίζει η Γ.Σ.

AΡΘΡΟ 23

Τοπικά Παραρτήματα Συλλόγου

1.    Ονομασία - Έδρα  - Σκοπός
Α. Για την πραγματοποίηση των σκοπών του Συλλόγου και τη δημοκρατική λειτουργία του με  την συμμετοχή όλων των μελών στην λήψη αποφάσεων ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή τους ιδρύονται 5 Τοπικά Παραρτήματα (Τ.Π..) του Συλλόγου. Τα Τοπικά Παραρτήματα αντιστοιχούν σε Περιφερειακές Διευθύνσεις της οργανωτικής δομής του ΕΛ.Γ.Ο. και είναι τα παρακάτω:

α.    Τοπικό Παράρτημα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
β.    Τοπικό Παράρτημα Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας
γ.    Τοπικό Παράρτημα Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου
δ.   Τοπικό Παράρτημα Κρήτης
ε.    Τοπικό Παράρτημα Μακεδονίας- Θράκης

Β. Η έδρα κάθε Τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου ταυτίζεται με την έδρα της αντίστοιχης Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ». Σε περίπτωση ανάγκης  ίδρυσης και άλλου Τ.Π. αποφασίζει η Γ.Σ.  Για την ίδρυσή του απαιτείται αίτηση 25, το λιγότερο μελών του Συλλόγου που ανήκουν οργανικά στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», όπου πρόκειται να ιδρυθεί Τ.Π. Η Γ.Σ. επίσης μπορεί να αποφασίζει για την κατάργηση Τ.Π., όταν έχουν εκλείψει οι λόγοι για την λειτουργία του.  

2.  Αρμοδιότητες Τοπικών Παραρτημάτων.

Τα Τοπικά Παραρτήματα του Συλλόγου αποτελούν περιφερειακά τμήματα που ασκούν τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α.  Εκπροσωπούν το  Σύλλογο στις τοπικές αρχές.
β. Φροντίζουν για την υλοποίηση των αποφάσεων των Γ.Σ. και διοικητικών οργάνωντου Συλλόγου στην περιοχή της ευθύνης τους.
γ. Εισηγούνται στα διοικητικά όργανα του Συλλόγου όλα τα ζητήματα που αφορούν το  Σύλλογο και ειδικότερα τα μέλη της περιφέρειας τους.
δ.  Απευθύνονται στις διοικητικές αρχές για την αντιμετώπιση προβλημάτων της περιφέρειάς τους.
ε. Φροντίζουν για τη σύνδεση των Τ.Π. με το τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα, για οργανική ένταξη σε δευτεροβάθμια οργάνωση, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., ενώ για συνεργασία με τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ύστερα από απόφαση του Τ.Π. ή της Τ.Σ. και μέσα στα πλαίσια των γενικών θέσεων του Συλλόγου.


3. Μέλη των Τ.Π.

Τα μέλη του Συλλόγου, που ανήκουν οργανικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Λ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», γίνονται αυτοδικαίως και μέλη των αντίστοιχων Τ.Π. Μπορούν επίσης να γίνονται με απόφαση του Δ.Σ., μέλη των Τ.Π. και όσα μέλη του Συλλόγου είναι υπηρεσιακά τοποθετημένα ή αποσπασμένα στην περιφέρεια ευθύνης των Τ.Π.

Τα μέλη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αιγαίου του ΕΛ.Γ.Ο. με έδρα τον Πειραιά, υπάγονται στην έδρα του Συλλόγου.

4. Πόροι  -  Διαχείριση
Πόροι κάθε Τ.Π. είναι το 25% της συνδρομής των μελών του και χορηγούνται από τον ταμία του Συλλόγου ( του Δ.Σ) κάθε τρίμηνο, καθώς και για  έκτακτες εισφορές που καθορίζονται με απόφαση των Τ.Σ. και του Δ.Σ. Η διαχείριση των πόρων ( μετά την καταβολή τους από τον ταμία του Δ.Σ) γίνεται από τον ταμία του Τ.Π. και ελέγχεται από τον Ταμία του Συλλόγου και της Ελεγκτικής Επιτροπής, ισχύει δε αναλογικά ό,τι και για την διαχείριση των πόρων του Συλλόγου. Το Δ.Σ. μπορεί με απόφασή του να ενισχύσει οικονομικά τα Τ.Π. Η διάθεση των πόρων κάθε Τ.Π. γίνεται για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών ανάλογα με την διάθεση των πόρων του Συλλόγου.

5.  Διοίκηση των Τ.Π.
α. Κάθε Τ.Π. διοικείται από Τριμελή Τοπική Επιτροπή (Τ.Τ.Ε.) που αποτελείται από Πρόεδρο, Γραμματέα και Ταμία.
β. Η Τ.Τ.Ε. έχει 2ετή θητεία, φροντίζει για την υλοποίηση των σκοπών των Τ.Π. και διαχειρίζεται τις υποθέσεις του μέσα στα πλαίσια του Καταστατικού των αποφάσεων των Γ.Σ., των διοικητικών οργάνων του Συλλόγου και των Τ.Σ.
γ. Τα μέλη της Τ.Τ.Ε. εκλέγονται από τις τοπικές αρχαιρεσίες κάθε Τ.Π.
δ. Το Τ.Π. εκπροσωπεί στο Σύλλογο ο Πρόεδρος, ενώ στις διοικητικές αρχές ο Πρόεδρος μαζί με ένα άλλο μέλος της Τ.Τ.Ε.

6. Τοπικές Συνελεύσεις (Τ.Σ.)
α. Κυρίαρχο όργανο του Τ.Π. είναι η Τοπική Συνέλευση (Τ.Σ.) των μελών της. Η Τ.Σ. συνέρχεται τακτικά, μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. μια φορά το χρόνο στο διάστημα από 20 Σεπτέμβρη μέχρι 15 Οκτώβρη, πριν από την σύγκληση της ετήσιας τακτικής Γ.Σ. του Συλλόγου. Στην ετήσια τακτική Γ.Σ. γίνεται ο απολογισμός του Τ.Π.. για τον χρόνο που πέρασε και ο προϋπολογισμός και προγραμματισμός του Τ.Π.. για τον επόμενο χρόνο. Ο απολογισμός, προϋπολογισμός και προγραμματισμός, αφού εγκριθούν  από την Τ.Σ. υπόκεινται στην έγκριση του Δ.Σ., στο οποίο υποχρεωτικά κοινοποιούνται.  Επίσης στην περίπτωση των τακτικών Τ.Σ. που γίνονται πριν από αρχαιρεσίες, μπαίνουν τα θέματα εκλογής τοπικής Εφορευτικής Επιτροπής (Τ.Ε.Ε.) και υποβολής υποψηφιοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 25.
β. Η Τ.Σ. συγκαλείται έκτακτα όταν ζητήσουν το Δ.Σ. ή η Ε.Γ. ή η Τ.Τ.Ε. ή το 1/3 των ταμειακά εντάξει μελών του Τ.Π.
γ. Για τις προσκλήσεις σε Τ.Σ., τις προθεσμίες και τη διαδικασία ισχύουν αναλογικά τα ίδια και με τις  Γ.Σ.  Συλλόγου. Το όριο απαρτίας για την πρώτη Τ.Σ. είναι το ½ των ταμειακά εντάξει μελών και για τη δεύτερη το 1/3 των ταμειακά εντάξει μελών.
δ. Οι αποφάσεις των Τ.Σ. που αφορούν γενικής σημασίας θέματα υπόκεινται στην έγκριση του Δ.Σ.

7. Λειτουργία Τ.Τ.Ε.
α. Η Τ.Τ.Ε. συνεδριάζει για πρώτη φορά μέσα σε μια βδομάδα από την μέρα της ανακήρυξης των μελών της και συγκροτείται σε σώμα εκλέγοντας με απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών της Πρόεδρο, Γραμματέα και ταμία. Από τότε η Τ.Τ.Ε. συνεδριάζει τακτικά μια φορά τον μήνα με πρόσκληση του Προέδρου και έκτακτα όταν το ζητήσει ο Πρόεδρος ή 2 μέλη του.
β. Η συνεδρίαση της Τ.Τ.Ε. έχει απαρτία όταν παραβρίσκεται το λιγότερο η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της και οι αποφάσεις παίρνονται με 2  ψήφους υπέρ.
γ. Η Τ.Τ.Ε. τηρεί το αρχείο του Τ.Π. που απαρτίζεται βασικά από τα βιβλία που αντίστοιχα προβλέπονται στο άρθρο 13 παρ.2.
δ. Για την λειτουργία των Τ.Τ.Ε. εκτός από τα παραπάνω ισχύουν αναλογικά ότι και για την λειτουργία της Ε.Γ. του Συλλόγου

8. Δικαιώματα Τ.Τ.Ε.
α.  Η Τ.Τ.Ε. έχει δικαίωμα να απευθύνει έγγραφα ή να κάνει παραστάσεις στις διοικητικές αρχές σχετικά με τα τοπικά προβλήματα για τα οποία η Τ.Τ.Ε. έχει αποφασιστική αρμοδιότητα.
β.  Η Τ.Τ.Ε. έχει δικαίωμα να παραβρεθεί στα Διοικητικά όργανα του Συλλόγου, στις Τ.Τ.Ε. άλλων Τ.Π. και στις τοπικές οργανώσεις.
γ.  Η  Τ.Τ.Ε. μπορεί μετά απόφαση της Τ.Σ. και στα πλαίσια των αποφάσεων του Δ.Σ. να κηρύσσει στάση εργασίας για τα μέλη της περιφέρειας του Τ.Π. όταν διεκδικείται η λύση τοπικού προβλήματος.
δ.  Η Τ.Τ.Ε. χρησιμοποιεί σφραγίδα ανάλογη με εκείνη του Συλλόγου που φέρνει τον τίτλο του Τ.Π.  Τα έγγραφα υπογράφει ο Πρόεδρος με τον Γραμματέα. Κάθε έγγραφο του Τ.Π. κοινοποιείται στην Ε.Γ.
ε. Το Δ.Σ. έχει δικαίωμα να ανακαλέσει αποφάσεις ή πράξεις της Τ.Τ.Ε. εφόσον δεν βρίσκονται στα πλαίσια των γενικότερων αποφάσεων του Συλλόγου.

9. Εκλογή – αντικατάσταση Τ.Τ.Ε.

α. Τα μέλη της Τ.Τ.Ε., εκλέγονται στις τοπικές αρχαιρεσίες σύμφωνα με το άρθρο 25. Τις εκλογές διενεργεί τριμελής Τ.Ε.Ε. που εκλέγεται με απλή αναλογική από την Τ.Σ. που συνέρχεται πριν τις αρχαιρεσίες.
β. Η Τ.Σ. που συνέρχεται ειδικά μπορεί να καθαιρέσει την Τ.Τ.Ε. στη διάρκεια της θητείας της με απαρτία του ½ των ταμειακά εντάξει μελών που δεν μπορεί να είναι λιγότερα από 20  με απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης η Τ.Τ.Ε. καθαιρείται αν στην ετήσια τακτική Τ.Σ. που μεσολαβεί στη θητεία της καταψηφιστεί, με απόλυτη πλειοψηφία ,ο απολογισμός της με απαρτία του ½ των ταμειακά εντάξει μελών.
γ. Στις περιπτώσεις καθαίρεσης καλείται μέσα σε 1 μήνα Τ.Σ. για διενέργεια τοπικών αρχαιρεσιών. Μέχρι την εκλογή νέας Τ.Τ.Ε. οι επείγουσες υποθέσεις του Τ.Π. διεκπεραιώνονται από την Τ.Ε.Ε.
δ. Κάθε μέλος της Τ.Τ.Ε. μπορεί να παυθεί με απόφαση της Τ.Σ. που συνέρχεται ειδικά με απαρτία του 1/2 των ταμειακά εντάξει μελών. Η  αντικατάσταση γίνεται ανάλογα με τις αντικαταστάσεις συμβούλων και σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντικαταστάτης εκλέγεται από την Τ.Σ. που συνέρχεται ειδικά με απαρτία του 1/3 των ταμειακά εντάξει μελών.

10.  Πειθαρχικές Ποινές
Για τις περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων μπορεί η Τ.Τ.Ε. ή το 1/4 των ταμειακά εντάξει μελών να βάζει το θέμα στην Τ.Σ. που έχει δικαίωμα να επιβάλει την ποινή α  σύμφωνα με το άρθρο 9 ή σε περίπτωση σοβαρότερου λόγου να παραπέμψει το θέμα στο Δ.Σ.

11. Μη προβλεπόμενα:
α. Σε ζητήματα που δεν αναφέρονται στο παρόν άρθρο εφαρμόζονται αναλογικά οι αντίστοιχες διατάξεις του καταστατικού και του κανονισμού λειτουργίας των διοικητικών οργάνων του Συλλόγου.
β. Ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας του Τ.Π. μπορεί να περιληφθούν σε εσωτερικούς κανονισμούς που αφού ψηφιστούν από την Τ.Τ.Ε. και από την Τ.Σ. υπόκεινται στην έγκριση του Δ.Σ.
γ. Το Δ.Σ. ή η Ε.Γ. επίσης γνωμοδοτούν για κάθε θέμα ερμηνείας των καταστατικών και κανονιστικών διατάξεων.

AΡΘΡΟ 24
Αρχαιρεσίες

1. Δικαίωμα εκλογής  -  Κατηγορίες αρχαιρεσιών

α)  Δικαίωμα ψήφου και υποβολή υποψηφιοτήτων έχουν όλα τα ταμειακά εντάξει μέλη.
β) Οι αρχαιρεσίες που γίνονται κανονικά κάθε δύο χρόνια, διακρίνονται σε γενικές και τοπικές:

Γενικές αρχαιρεσίες
i)     Εκλογή  των γενικών οργάνων του Συλλόγου, δηλαδή εκλογή Δ.Σ. και Ελεγκτική Επιτροπή
ii)   Εκλογή εκπροσώπου και αναπληρωτή εκπροσώπου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Ο - ΔΗΜΗΤΡΑ
iii) Aνάδειξη αντιπροσώπων σε Κλαδική ή Διεθνή Ομοσπονδία ή ΄Ενωση (εάν ανήκει ο Σύλλογος)

Tοπικές αρχαιρεσίες
i)     Eκλογή των τοπικών οργάνων, δηλαδή εκλογή των Τριμελών Τοπικών Επιτροπών (Τ.Τ.Ε.) των Τοπικών Παραρτημάτων
ii)   Eκλογή για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα τοπικά εργατοϋπαλληλικά κέντρα

2. Ψηφοδέλτια αρχαιρεσιών

α. Τα ψηφοδέλτια σε κάθε κατηγορία αρχαιρεσιών είναι έντυπα, ομοιόμορφα και κλείνονται σε ομοιόμορφους ανά κατηγορία φακέλους.

β. Τα ψηφοδέλτια των Γενικών  Αρχαιρεσιών διακρίνονται σε:

1)    Ψηφοδέλτια όπου αναγράφονται οι υποψήφιοι για το ΔΣ
2)    Ψηφοδέλτια υποψηφίων για την Ελεγκτική Επιτροπή
3)    Ψηφοδέλτιο όπου αναγράφονται οι υποψήφιοι για την εκπροσώπηση στο ΔΣ του ΕΛΓΟ
4)    Ψηφοδέλτιο όπου αναγράφονται οι υποψήφιοι για την αντιπροσώπευση σε Κλαδική ή Διεθνή Ομοσπονδία ή ΄Ενωση (αναγράφονται κατά είδος Ομοσπονδίας ή ΄Ενωσης στην οποία ανήκει ο Σύλλογος)

γ.    Τα ψηφοδέλτια των Τοπικών Αρχαιρεσιών διακρίνονται σε:

1)    Ψηφοδέλτια υποψήφιων για ανάδειξη Τριμελούς Τοπικής Επιτροπής, σε κάθε Τοπικό Παράρτημα    
2)    Ψηφοδέλτιο για την εκλογή αντιπροσώπων στα Τοπικά Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα (της έδρας του Συλλόγου και της έδρας καθενός από τα  Τοπικά Παραρτήματα (όποια έχουν εγγραφεί).

Οι εκλογείς που υπάγονται σε Τοπικά Παραρτήματα που δεν έχουν εγγραφεί στο αντίστοιχο Τοπικό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της έδρας τους, ψηφίζουν για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της έδρας του Συλλόγου, χρησιμοποιώντας το ίδιο ψηφοδέλτιο.

Τα ψηφοδέλτια αυτά (για αντιπρόσωπους στα τοπικά εργατοϋπαλληλικά κέντρα) αποτελούνται από μια στήλη, όπου οι υποψήφιοι αναγράφονται με αλφαβητική σειρά.

δ)    Τα ψηφοδέλτια ανά κατηγορία είναι διαφορετικού χρώματος, κλείνονται την ώρα της ψηφοφορίας μέσα σε ομοιόμορφους εκλογικούς φακέλους αντίστοιχης κατηγορίας, η οποία εμφανίζεται με έγγραφη έντυπη ένδειξη. Οι φάκελοι είναι σφραγισμένοι και υπογραμμένοι από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής.

ε)    Σε περίπτωση ενιαίου ψηφοδελτίου, τότε αναγράφονται οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά και, δίπλα από τα ονοματεπώνυμα, σημειώνεται ανάλογα η ένδειξη Κεντρική Υπηρεσία ή Περιφερειακή Διεύθυνση, ανάλογα με το πού ανήκει κάθε υποψήφιος.

3. Υποψηφιότητες

α. Οι υποψηφιότητες για τις γενικές αρχαιρεσίες και την εκλογή αντιπροσώπων για το εργατοϋπαλληλικό κέντρο της έδρας του Συλλόγου υποβάλλονται μεμονωμένα ή κατά συνδυασμούς, από εκπρόσωπο κάθε συνδυασμού στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, στη διάρκεια της Γ.Σ. που προκηρύσσει τις αρχαιρεσίες και κατά τη συζήτηση του αντίστοιχου θέματος. Στους συνδυασμούς μπορούν να προσχωρούν υποψήφιοι έως και πέντε (5) ημέρες, μετά την ημερομηνία διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης. Ο εκπρόσωπος του συνδυασμού ενημερώνει την Κ.Ε.Ε. για την οριστική σύνθεση του συνδυασμού έως τις 12:00 το μεσημέρι της πέμπτης (τελευταίας δηλαδή) ημέρας.

 β. Οι υποψηφιότητες για τις τοπικές αρχαιρεσίες των Τ.Π. υποβάλλονται αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο στις Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές, στη διάρκεια των Τοπικών Συνελεύσεων που γίνονται πριν από τις  αρχαιρεσίες. Οι Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές, αφού πάρουν τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, τις κάνουν αποδεκτές ή όχι συντάσσοντας σχετικό πρακτικό.
Στην συνέχεια υποχρεώνονται να αποστείλουν τις δηλώσεις και τα σχετικά πρακτικά πριν την Γ.Σ. που προκηρύσσει τις αρχαιρεσίες, στην έδρα του Συλλόγου με απόδειξη, ώστε να παραληφθούν από την Κ.Ε.Ε. που θα αναδειχθεί στη Γ.Σ.
γ. Η Κ.Ε.Ε. παίρνοντας τις δηλώσεις υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα και κρίνοντας σύμφωνα με τον νόμο, το καταστατικό και το αρχείο του Συλλόγου και αφού πάρει υπόψη και τα αντίστοιχα πρακτικά των Τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών, τις κάνει αποδεκτές ή όχι συντάσσοντας σχετικό πρακτικό και τελικά προχωρά στην ανακήρυξη των συνδυασμών και υποψηφίων κατά κατηγορία αρχαιρεσιών.
δ. Κάθε συνδυασμός θα περιλαμβάνεται σε ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο κατά κατηγορία αρχαιρεσιών, όπου υποχρεωτικά θα αναγράφεται και ο τίτλος του Συνδυασμού.

4.   Εκλογικό σύστημα
α) Το εκλογικό σύστημα που ακολουθείται σε κάθε κατηγορία αρχαιρεσιών και για κάθε αιρετό όργανο είναι η απλή αναλογική ψηφοδελτίων, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία και τις διατάξεις του καταστατικού. Ειδικότερα , μετά την καταμέτρηση του αριθμού των ψηφοδελτίων και τον προσδιορισμό του εκλογικού μέτρου, γίνεται η κατανομή των εδρών ανά ψηφοδέλτιο. Με τα υπόλοιπα των ψήφων γίνεται η κατανομή των αδιάθετων εδρών.
β) Μετά την κατανομή των εδρών στους Συνδυασμούς και για κάθε αιρετό όργανο, αρχίζει η ανάδειξη των υποψηφίων – μελών των οργάνων.
γ) Στην περίπτωση κατάθεσης ενιαίου ψηφοδελτίου, ο αριθμός των σταυρών σε κάθε ψηφοδέλτιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους πέντε (5). Σε  αντίθετη περίπτωση το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

5. Ανάδειξη μελών λοιπών αιρετών οργάνων
α) Με βάση τον αριθμό εδρών κάθε συνδυασμού σε κάθε αιρετό όργανο εκλέγονται εκείνοι οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό προτιμήσεων.
β) Σε περιπτώσεις ισοψηφίας υποψηφίων συνδυασμού για κάθε αιρετό όργανο γίνεται κλήρωση από την Κ.Ε.Ε. για τον καθορισμό της σειράς εκλογής αν δεν μπορεί να καθορισθεί αλλιώς.

6. Τρόπος διεξαγωγής αρχαιρεσιών

α) Οι αρχαιρεσίες (γενικές και τοπικές) διαρκούν μία ημέρα. Την ημερομηνία των αρχαιρεσιών καθώς και το χώρο διεξαγωγής τους καθορίζει η Γενική Συνέλευση που συγκαλείται ειδικά για τον σκοπό αυτό. Η ημερομηνία έναρξης των αρχαιρεσιών πρέπει να απέχει το λιγότερο 10 και το περισσότερο 30 μέρες από την μέρα της Γ.Σ. που τις προκήρυξε.

β) Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται :

Ι.    Με αυτοπρόσωπη ψηφοφορία και
ΙΙ.    Με ψηφοφορία δι’ αλληλογραφίας (επιστολική ψήφος)

Ι.  Αυτοπρόσωπη ψηφοφορία

Οι αρχαιρεσίες με αυτοπρόσωπη ψηφοφορία των μελών διεξάγονται στα εκλογικά τμήματα που έχουν κατάλληλα οργανώσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και οι Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές. Με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση της Κ.Ε.Ε. είναι δυνατή η αναβολή μέχρι 15 μέρες της ημερομηνίας έναρξης των αρχαιρεσιών, αν για λόγους ανώτερης βίας παρεμποδίζεται η αυτοπρόσωπη ψηφοφορία. Η Κ.Ε.Ε. επίσης υποχρεώνεται για την έγκαιρη κυκλοφορία στα μέλη, ανακοινώσεων με λεπτομερείς οδηγίες του τρόπου ψηφοφορίας και την ομαλή διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.

Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στην έδρα του Συλλόγου καθώς και στην έδρα κάθε Τ.Π., όπου δημιουργούνται αντίστοιχα εκλογικά τμήματα. Με απόφαση της Κ.Ε.Ε. είναι δυνατή και η ίδρυση άλλων εκλογικών τμημάτων σε άλλες πόλεις της χώρας, αν εκεί υπάρχει κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών σοβαρή συγκέντρωση μελών, λόγω επιτόπιας υπηρεσιακής απασχόλησης και δεν είναι δυνατή η μετάβασή τους στην έδρα του Συλλόγου  ή κάποιου Τ.Π. ώστε να ψηφίσουν. Εφόσον Τοπικό Παράρτημα δε λειτουργεί, η Κ.Ε.Ε αποφασίζει για τη σύσταση τοπικού εκλογικού τμήματος.

Κάθε μέλος του Συλλόγου που έχει δικαίωμα ψήφου μπορεί να ψηφίσει αυτοπρόσωπα σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμεί, αλλά μόνο σε ένα. Για τον έλεγχο της νομιμότητας του ψηφοφόρου γίνεται, τη στιγμή της προσέλευσης στο εκλογικό τμήμα και πριν ψηφίσει, επίδειξη στην αρμόδια Εφορευτική Επιτροπή της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου και του ασφαλιστικού βιβλιαρίου υγείας του, το οποίο σημειώνεται και σφραγίζεται κατάλληλα ώστε να αποφεύγονται οι περιπτώσεις διπλοψηφίας. Επίσης σε κάθε εκλογικό τμήμα υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι όλων των μελών που έχει συντάξει και αποστείλει η Κ.Ε.Ε. Στους καταλόγους αναγράφεται αν το κάθε μέλος, που έχει σύμφωνα με τον νόμο δικαίωμα ψήφου, είναι ταμειακά εντάξει, οπότε μπορεί και να ψηφίσει. Τα μέλη που δεν είναι ταμειακά εντάξει μπορούν να τακτοποιηθούν και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οπότε μπορούν να ψηφίσουν. Σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας παρευρίσκονται στα εκλογικά τμήματα  οι αρμόδιοι ταμίες ή οι αναπληρωτές τους ή σε περίπτωση απουσίας τους τα αρμόδια μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, προκειμένου να γίνεται ταμειακή τακτοποίηση των μελών που έρχονται για να ψηφίσουν.

Η Εφορευτική Επιτροπή μετά τον έλεγχο των στοιχείων του κάθε ψηφοφόρου και εφόσον εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για να ψηφίσει, του δίνει όλα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών καθώς και αντίστοιχους φακέλους. Ο ψηφοφόρος ψηφίζει και για τις γενικές και για τις τοπικές αρχαιρεσίες, μόνο εφόσον βρίσκεται σε εκλογικό τμήμα της συνδικαλιστικής έδρας στην οποία  ανήκει. Ο ψηφοφόρος εφόσον βρίσκεται σε εκλογικό τμήμα που ανήκει σε έδρα διαφορετική από τη συνδικαλιστική του έδρα, ψηφίζει μόνο για τις γενικές αρχαιρεσίες.

Ο ψηφοφόρος αφού πάρει τα ψηφοδέλτια και φακέλους που δικαιούται, κατευθύνεται σε ειδικό διαχώρισμα όπου μπορεί να σταυρώσει το ψηφοδέλτιο της προτίμησής του ανά κατηγορία αρχαιρεσιών με πλήρη μυστικότητα. Στη συνέχεια αφού κλείσει το κάθε ψηφοδέλτιο στον αντίστοιχο φάκελο, ρίχνει διαδοχικά τους εκλογικούς φακέλους, κάτω από την καθοδήγηση της εφορευτικής επιτροπής, στις κάλπες που προορίζονται για την αντίστοιχη κατηγορία ψηφοφορίας και που φέρνουν σχετική έγγραφη ένδειξη.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα με φροντίδα της αρμόδιας εφορευτικής επιτροπής έχουν τοποθετηθεί δύο κάλπες που αντιστοιχούν στις κατηγορίες αρχαιρεσιών του τμήματος (μια για τις γενικές αρχαιρεσίες και μια για τις τοπικές αρχαιρεσίες του τμήματος).

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 9 το πρωί και τελειώνει στις 4 το απόγευμα. Η διάρκεια της ψηφοφορίας μπορεί να παραταθεί ανάλογα από την αρμόδια εφορευτική επιτροπή αν υπάρχουν στο εκλογικό τμήμα, κατά την λήξη της ψηφοφορίας, ψηφοφόροι που δεν έχουν προλάβει να ψηφίσουν.

Μετά την λήξη της ψηφοφορίας ανοίγονται οι κάλπες με ευθύνη της αρμόδιας εφορευτικής επιτροπής και ακολουθεί η καταμέτρηση και η εξαγωγή του αποτελέσματος κατά κατηγορία αρχαιρεσιών.

Την όλη διαδικασία των αρχαιρεσιών και πιο συγκεκριμένα κάθε συνεδρίαση ή ενέργεια των εφορευτικών επιτροπών έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν οι υποψήφιοι ή εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι τους και σε αριθμό το πολύ δύο από κάθε συνδυασμό για την Κ.Ε.Ε. και ένας για κάθε Τ.Ε.Ε. Οι εκπρόσωποι έχουν δικαίωμα να παίρνουν κυρωμένα αντίγραφα των πρακτικών και καταστάσεων κάθε εφορευτικής επιτροπής καθώς και να ελέγχουν σχετικά στοιχεία από το αρχείο του Συλλόγου την ίδια μέρα που θα το ζητήσουν, να παρεμβαίνουν στις συζητήσεις και να υποβάλλουν ένσταση για κάθε ενέργεια που κατά την γνώμη τους καταστρατηγεί το αδιάβλητο των αρχαιρεσιών. Οι εφορευτικές επιτροπές πριν προχωρήσουν σε συγκεκριμένη ενέργεια για την οποία έχει υποβληθεί ένσταση, είναι υποχρεωμένες να εξετάσουν την ένσταση και να πάρουν σχετική απόφαση. Οι Τ.Ε.Ε. αφού πάρουν απόφαση για τυχόν ενστάσεις που έχουν υποβληθεί υποχρεώνονται να διαβιβάσουν την ένσταση και τα σχετικά πρακτικά στην Κ.Ε.Ε. Κάθε απόφαση της Κ.Ε.Ε. είναι ισχυρότερη από τις σχετικές αποφάσεις των Τ.Ε.Ε. Η απόρριψη ή αποδοχή της ένστασης γίνεται με αιτιολογημένο πρακτικό.

ΙΙ. Ψηφοφορία δι’ αλληλογραφίας (επιστολική ψήφος)

Με ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής διατίθενται εγκαίρως στους ταμειακά εντάξει εκλογείς, επαρκής αριθμός ψηφοδελτίων, λευκά ψηφοδέλτια, φάκελοι ψηφοφορίας με τη σφραγίδα του Συλλόγου και ειδικοί φάκελοι ταχυδρόμησης των φακέλων ψηφοφορίας. Οι ειδικοί αυτοί φάκελοι ταχυδρόμησης είναι κοινοί ταχυδρομικοί φάκελοι με μέγεθος μεγαλύτερο από τους φακέλους ψηφοφορίας.

Κάθε εκλογέας, αφού συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο με τους σταυρούς προτίμησης, το τοποθετεί στο φάκελο ψηφοφορίας, τον οποίο κλείνει και στη συνέχεια τον θέτει στον ειδικό φάκελο ταχυδρόμησης, στον οποίο αναγράφει το ονοματεπώνυμό του και τα απαιτούμενα λοιπά στοιχεία (διεύθυνση κατοικίας, αριθμό ταυτότητας, αριθμό βιβλιαρίου υγείας, συνδικαλιστική έδρα στην οποία υπάγεται).

Οι σταυροί προτίμησης τίθενται είτε δεξιά είτε αριστερά των  ονοματεπωνύμων των υποψηφίων με στυλό χρώματος μπλε ή μαύρου.  

Σε περίπτωση που στον ειδικό φάκελο ταχυδρόμησης δεν αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του εκλογέα και τα υπόλοιπα στοιχεία του, ο φάκελος δεν ανοίγεται. Επίσης, είναι άκυρη  η  ψήφος, εάν το ονοματεπώνυμο του εκλογέα αναγράφεται στον φάκελο ψηφοφορίας, μέσα στον οποίο έχει τοποθετηθεί το ψηφοδέλτιο. 

Ο εκλογέας ταχυδρομεί με ευθύνη του, τον ειδικό φάκελο ταχυδρόμησης, επί αποδείξει, στην ταχυδρομική θυρίδα που έχει προβλεφθεί ειδικά για το σκοπό αυτό, το  ταχύτερο   δυνατό,   ώστε  να φτάσει εγκαίρως και όχι αργότερα από την τελευταία ημέρα, πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. Οι ειδικοί φάκελοι ταχυδρόμησης παραλαμβάνονται  από την Ταχυδρομική Θυρίδα, από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και ένα μέλος, οι οποίοι υπογράφουν, κατά το άνοιγμα της θυρίδας, ειδικό για το σκοπό αυτό πρωτόκολλο παραλαβής. Η παραλαβή επιστολικών ψήφων γίνεται μία φορά και μία ημέρα πριν την ημερομηνία των αρχαιρεσιών. Εκλογικοί αντιπρόσωποι μπορούν να παρευρίσκονται στη διαδικασία αυτή. Οι ειδικοί φάκελοι ταχυδρόμησης φυλάσσονται σφραγισμένοι με ευθύνη του Προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, παραδίδονται στην εφορευτική επιτροπή την ημέρα των αρχαιρεσιών, ανοίγονται από αυτήν και αφού γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και διασταύρωση με τους εκλογικούς πίνακες, σύμφωνα με όσα επιτάσσει το καταστατικό στα σχετικά άρθρα του για τη διαλογή ψήφων, οι φάκελοι ψηφοφορίας, κατά νόμο θεωρημένοι, τοποθετούνται στην κάλπη.

Γενικά, για ό, τι δεν προβλέπεται ρητά σχετικά με την επιστολική ψήφο, η εφορευτική επιτροπή και ο Πρόεδρός της λαμβάνουν κάθε μέριμνα, προκειμένου η διαδικασία της επιστολικής ψήφου να ακολουθεί όλες τις κατά νόμο τυπικότητες.

8. Διαλογή ψηφοδελτίων – αποτέλεσμα

α) Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει κατά κατηγορία αρχαιρεσίας μόνο ένα ψηφοδέλτιο από εκείνα όλων των συνδυασμών που του δίνονται. Η ψηφοφορία σε δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια για συγκεκριμένη κατηγορία αρχαιρεσιών ακυρώνει την ψήφο.
β) Ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει, στα ψηφοδέλτια της προτίμησής του, τους υποψηφίους για το Δ.Σ., Ε.Ε. και Τ.Τ.Ε. με σταυρούς 1 έως 5. Για την εκλογή αντιπροσώπων σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις ο αριθμός των σταυρών καθορίζεται σύμφωνα με τον προβλεπόμενο από τα καταστατικά τους αριθμό Αντιπροσώπων του Συλλόγου σε κάθε οργάνωση.
γ) Ψηφοδέλτια κατά κατηγορία αρχαιρεσιών χωρίς σταυρό προτίμησης ή με περισσότερους από το ανώτατο όριο καταλογίζονται υπέρ του συνδυασμού.  Εκλογικός φάκελος χωρίς περιεχόμενο χαρακτηρίζεται ψηφοδέλτιο λευκό.
δ) Ψηφοδέλτια που φέρουν στίγματα τεχνικά ή είναι σημειωμένα με μελάνη άλλου χρώματος από μαύρο ή μπλε ή διαφέρουν στις διαστάσεις και στον τρόπο αναγραφής των λέξεων ή γενικά έχουν σημεία που μπορεί να καταστρατηγήσουν την μυστικότητα της ψηφοφορίας, ακυρώνονται.
ε) Επίσης ακυρώνονται ψηφοδέλτια που βρίσκονται μέσα σε άλλο φάκελο από εκείνο της κατηγορίας τους. Εκλογικοί φάκελοι που δεν βρίσκονται στην αντίστοιχη κάλπη με την κατηγορία αρχαιρεσιών που αφορούν, δεν ακυρώνονται. Η Εφορευτική Επιτροπή μεριμνά για την τοποθέτηση του εκλογικού φακέλου στη σωστή κάλπη.
ζ) Κάθε εφορευτική επιτροπή μετά το άνοιγμα κάθε κάλπης προχωρεί σε έλεγχο των εκλογικών φακέλων και αντιστοίχηση του αριθμού τους με τον αριθμό των ανά κατηγορία ψηφοφόρων του τμήματος. Μετά οι φάκελοι κάθε κάλπης ανοίγονται και ελέγχονται τα περιεχόμενα ψηφοδέλτια. Στα ψηφοδέλτια που θα κριθούν έγκυρα γίνεται η καταμέτρηση κατά συνδυασμό και στη συνέχεια η καταμέτρηση των σταυρών ανά υποψήφιο. Σε κάθε εκλογικό τμήμα βγαίνει το μερικό αποτέλεσμα για τις γενικές αρχαιρεσίες και το συνολικό για τις τοπικές αρχαιρεσίες ανά κατηγορία αρχαιρεσιών, συνδυασμό και υποψήφιους. Κάθε Τ.Π. είναι υποχρεωμένο μετά την εξαγωγή του αποτελέσματος στο τμήμα του, να αποστείλει άμεσα με απόδειξη και πλήρως διασφαλισμένο το εκλογικό υλικό μαζί με τα σχετικά πρακτικά και τον κατάλογο αυτών που ψήφισαν, στην Κ.Ε.Ε.

Η Κ.Ε.Ε. αφού συγκεντρώσει όλα τα παραπάνω από τις Τ.Ε.Ε. προχωρά σε τελικό έλεγχο και εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος των αρχαιρεσιών που αναγράφεται πλήρως αιτιολογημένο σε σχετικό πρακτικό στο οποίο επισυνάπτεται ονομαστικός κατάλογος των μελών που ψήφισαν.

ΑΡΘΡΟ 25

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

α) Στο Σύλλογο, οι εφορευτικές επιτροπές αναδεικνύονται με εκλογές ή, εφόσον δεν υπάρχουν υποψήφιοι, με κλήρωση, από τα εγγεγραμμένα στο σύλλογο μέλη, με διετή θητεία. Οι εφορευτικές επιτροπές διακρίνονται σε:

i)       Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.), η οποία λειτουργεί στην έδρα του Συλλόγου, όπου διεξάγονται οι αρχαιρεσίες και σε αυτήν αναφέρονται όλες οι εφορευτικές επιτροπές.
ii)     Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές, οι οποίες λειτουργούν, η κάθε μία στην έδρα κάθε Τοπικού Παραρτήματος. Σε περίπτωση μη πλήρους λειτουργίας ΤΠ (δεν υπάρχει ΤΤΕ, δε λειτουργεί η ΤΣ), οι Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές αναδεικνύονται από τη ΓΣ των αρχαιρεσιών

Οι κληρώσεις για κάθε μία από τις εφορευτικές επιτροπές είναι δημόσιες, διενεργούνται από το τριμελές Προεδρείο της Γ.Σ. κατά την οποία προκηρύσσονται οι αρχαιρεσίες και ανακοινώνονται υποψηφιότητες (παράγραφος 2, άρθρου 21).

Για κάθε εφορευτική επιτροπή, η κλήρωση γίνεται μόνο μεταξύ των μελών που υπάγονται στην έδρα στην οποία θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα.

β) Η Κ.Ε.Ε. είναι 5μελής με αναπληρωματικά μέλη, ενώ κάθε Τ.Ε.Ε. είναι τριμελής με ένα αναπληρωματικό μέλος. Μέλη των εφορευτικών Επιτροπών δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι των αιρετών οργάνων καθώς και μέλη του Δ.Σ. και των Τ.Π.
γ) Η Κ.Ε.Ε. έχει απαρτία αν παραβρίσκονται 4 το λιγότερο μέλη της ενώ κάθε Τ.Ε.Ε. αν παραβρίσκονται και τα 3 μέλη της. Οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.
δ) Έργο των Εφορευτικών Επιτροπών είναι η καλή διεξαγωγή των αρχαιρεσιών ή και άλλων σύμφωνα με το καταστατικό ψηφοφοριών με βάση τον νόμο, το Καταστατικό και το αρχείο του Συλλόγου.
στ) Η Κ.Ε.Ε. έχει την γενική ευθύνη των αρχαιρεσιών, ενώ κάθε Τ.Ε.Ε. την ειδική ευθύνη για τις αρχαιρεσίες του αντίστοιχου Τ.Π.

Ο Πρόεδρος της Εφορευτικής επιτροπής κληρώνεται μεταξύ των τακτικών μελών των εφορευτικών επιτροπών. Με τη φροντίδα του Προεδρείου της ΓΣ συντάσσεται πρακτικό της κλήρωσης, αναγράφονται τα ονόματα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών με τη σειρά της κλήρωσής τους και ειδοποιούνται εγγράφως και αυθημερόν για τον ορισμό τους.

 Η άσκηση των καθηκόντων των μελών της εφορευτικής επιτροπής είναι υποχρεωτική. Απαλλαγή από τα καθήκοντά τους είναι δυνατή μόνο λόγω σοβαρού κωλύματος και εφόσον ειδοποιήσουν εγγράφως το Προεδρείο της ΓΣ δύο (2) ημέρες από την ημερομηνία ειδοποίησής τους. Στην περίπτωση αυτή αντικαθίστανται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εφόσον δεν καθίσταται δυνατή η συγκρότηση της εφορευτικής επιτροπής, το Προεδρείο της ΓΣ με πράξη του, συμπληρώνει από τους οριστικούς εκλογικούς καταλόγους την εφορευτική επιτροπή, με κλήρωση και με τη διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω.  

Η εφορευτική επιτροπή διευθύνει την εκλογή και τηρεί πρακτικά και πρωτόκολλο ψηφοφορίας. Ο Πρόεδρος της επιτροπής αναθέτει σε ένα από τα μέλη της επιτροπής τα καθήκοντα γραμματέα για τη σύνταξη των πρακτικών.

Η εφορευτική επιτροπή αποφασίζει κατά πλειοψηφία για θέματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και αποφασίζει με πλειοψηφία επί των ενστάσεων.


ΑΡΘΡΟ  26

Σφραγίδα – Σημαία

Ο Σύλλογος έχει στρογγυλή σφραγίδα που φέρνει σε κύκλο την ονομασία του Συλλόγου και το έτος ίδρυσής του και στο εσωτερικό το στάχυ, με χρώμα κίτρινο.   
Σημαία του Συλλόγου είναι λάβαρο από άσπρο ύφασμα που στο μέσο φέρνει το έμβλημα της σφραγίδας με την ονομασία του Συλλόγου.
           
ΑΡΘΡΟ  27

Γιορτή  του  Συλλόγου

Ο Σύλλογος γιορτάζει αγωνιστικά την Πρωτομαγιά, διεθνή μέρα των εργαζομένων, με 24ωρη απεργία και συμμετοχή στις Πανεργατικές συγκεντρώσεις.

ΑΡΘΡΟ  28
Τροποποίηση του Καταστατικού

Το καταστατικό τροποποιείται με απόφαση της Γ.Σ. που συγκαλείται ειδικά για τον σκοπό αυτό και λαμβάνεται με πλειοψηφία των ¾ των παρόντων μελών και απαρτία του ½ των ταμειακά εντάξει μελών ή σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 22 .

ΑΡΘΡΟ  29

Διάλυση  του  Συλλόγου

Ο Σύλλογος διαλύεται:
1. Με απόφαση της Γ.Σ. που έχει απαρτία του ½ των ταμειακά εντάξει μελών και με πλειοψηφία των ¾ των παρόντων.
2. Όταν τα μέλη του Συλλόγου περιοριστούν σε λιγότερα από τριανταπέντε.

ΑΡΘΡΟ  30

Η τύχη της περιουσίας μετά τη διάλυση
Σε περίπτωση διάλυσης του Συλλόγου η περιουσία του κινητή ή ακίνητη περιέρχεται στον Οργανισμό Ασφάλισης του προσωπικού του ΕΛΓΟ ή αν δεν υπάρχει μέχρι τότε στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

ΑΡΘΡΟ  31

Ισχύς του τροποποιουμένου  Καταστατικού
Το παρόν καταστατικό που αποτελείται από 32 άρθρα τίθεται σε ισχύ μετά την έγγραφή του στο οικείο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου της έδρας του Συλλόγου.

ΑΡΘΡΟ  32

Μη   προβλεπόμενα
Ό,τι δεν προβλέπεται στο καταστατικό αυτό, ρυθμίζεται από την κείμενη νομοθεσία, τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του Εισαγωγικού του νόμου καθώς και τις αποφάσεις των Γ.Σ.
                       

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου